Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Cea mai bună centrală termică în 2024

Încălzirea și generarea apei calde dintr-o locuință reprezintă una dintre preocupările noastre cotidiene. În funcție de zona geografică în care se găsește gospodăria noastră și raportat la disponibilitățile de combustibil putem opta între sistemul centralizat de alimentare cu căldură și apă caldă al municipalității, la încălzirea la sobă, la o centrală termică sau alte diverse opțiuni inteligente, așa cum sunt termoșemineele sau încălzirea cu panouri solare.

Dintre toate aceste soluții, una care se remarcă prin fiabilitate, randamente termic și avantaje pe termen îndelungat este centrala termică. Având un design care îi permite amplasarea în diverse spații, o putere termică ridicată și posibilități variate de carburant, centrale termice sunt alternativa care îți oferă confort în fiecare zi de utilizare!

Cele mai bune centrale termice

Recenzie: Bosch Condens 7000i W

Bosch Condens 7000i W Produs calitativ

Avantaje
 • Super silențioasă – 50 dB
 • Randament încălzire 93%
 • Arzător modular
 • 2 schimbătoare de căldură
Contra
 • Fără kit evacuare gaze arse
 • Pentru suprafețe sub 100 mp

Bosch Condens 7000i W este o centrală termică super silențioasă (nivelul de zgomot este de numai 50dB), care dispune de 2 schimbătoare de căldură (24kW – agent termic și 28 kW – căldură). Acoperă excelent suprafețe de până la 100 mp, ceea ce o face o alternative utilă pentru apartamentele de bloc.

Randamentul termic este de 93%, cu o eficiență a consumului foarte bună (75 W – curent electric și 3 mc/h gaze naturale) și cu un debit de 14 litri pe minut. Clasa energetică în care este încadrată este A (atât la apă caldă, cât și la căldură). Designul special îi permite poziționarea în orice fel de configurație de locuință. Raportul preț- calitate este foarte bun.

Recenzie: Ariston Clas One 24

Cea mai bună centrală termică Ariston Clas one 24 Prețuri medii

Avantaje
 • Foarte silențioasă
 • Kit de evacuare inclus în pachet
 • Consum redus – clasa eficiență A
 • Eficiență ardere gaze 98%
Contra
 • Garanție doar firma agreată Ariston
 • Necesită un stabilizator de tensiune

Acoperă o suprafață de până la 180 m², asigurând apă caldă în mai puțin de 30 de secunde de la pornire. Eficiență energetică foarte bună (clasa A – arderea gazelor ajunge la 98%), nivel foarte redus de zgomot în timpul funcționarii și garanție extinsă (de până la 7 ani). Este Wi-Fi ready (necesită un dispozitiv de control separat în acest fel), dispune de control de la distanță prin aplicație, are afișaj digital și un randament la încălzire care atinge valoarea de aproape 110 grade.

Necesită instalarea unui stabilizator de tensiune pentru a corecta fluctuațiile de tensiune în cazul zonelor cu variații energetice. Ariston Clas One 24 este un produs care oferă un raport corect între preț și calitate, iar recenziile utilizatorilor recomandă această centrală termică ca fiind cea mai avantajoasă pe segmentul ei de piață.

Recenzie: Motan Clasic C32SPV24MEFB-PV1

Motan Clasic C32SPV24MEFB-PV1 Lucruri accesibile

Avantaje
 • Clasă energetică A
 • Traij forțat
 • Schimbător de căldură din inox
 • Sistem inteligent de detecție a debitului de apă
Contra
 • Nu are kit de evacuare inclus

Cauți un sistem de încălzire care să fie atât eficient, cât și fiabil la un preț mic?  Motan Classic C32SPV24MEFB-PV1 este ceea ce ai nevoie. Acestă centrală are încălzitor din oțel inoxidabil cu tiraj forțat este perfect pentru încălzirea locuinței. Centrala convențională este prevăzută cu un schimbător de căldură secundar pentru un confort și o fiabilitate superioară pe circuitul de apă caldă menajeră.

Sistemul inteligent încorporat de detectare a debitului de apă și a cererii de căldură asigură performanțe optime, în timp ce afișajul digital și codurile de eroare facilitează urmărirea stării încălzirii. Cu o clasificare de 3 stele în conformitate cu Directiva Europeană 92/42/CEE, poți fi sigur că primești  un produs de înaltă calitate la un preț mic care te va ajuta să economisești bani pe facturile de gaz și electricitate.

Modele alternative de centrale termice

Bosch Tronic Heat 3500 constituie o alternativă eficientă pentru cei interesați de o centrală termică la un preț bun și cu o serie de caracteristici tehnice de top. Foarte silențioasă (39 dB) și ușoară (28,4 kg), această centrală electrică murală prezintă un consum scăzut, mai ales dacă este conectat un termostat ambiental. Acoperă foarte bine suprafețe de până la 140-150 mp, fiind o soluție utilă pentru zonele lipsite de rețea de gaze naturale.

Cum alegem o centrală termică de calitate?

Alegerea unei centrale termice este o operațiune care implică o atenție deosebită dat fiind faptul că există posibilitatea de a alege între un sistem convențional și unul în condensare, între o centrală termică cu tiraj natural și unul forțat. Diferențele dintre aceste sisteme de încălzire și obținere apă caldă sunt următoarele:

 • Putere utilă este mai ridicată în cazul celor în condensare (106% în comparație cu 90% I cazul celor clasice)
 • Recuperarea căldurii latente este de 7% la cele în condensare
 • 10% este procentul de căldură pierdută de centralele termice convenționale comparativ cu 1% în cazul celor în condensare
 • Valoarea căldurii latente nerecuperate este de 4% la cele în condensare și de 11% în cazul celor tradiționale
 • Condensul generat în procesul de exploatare este ridicat și ușor acid
 • Randamentul centralei termice în condensare este afectat de condițiile de izolație termică a clădirii
 • Diferența de consum este cuprinsă între 30% și 45% între cele în condensare și cele tradiționale
 • Durata de viață este de 15 ani pentru cele în condensare și de numai 10 ani pentru cele convenționale
 • Prețul celor în condensare este mult mai ridicat în comparație cu al centralelor termice convenționale

De aceea, optarea pentru un anumit tip de centrală trebuie făcută în funcție de prezența a cât mai multor factori dintre cei care urmează, pentru a-ți dota locuința cu o centrală termică de calitate și care să deservească gospodăria pentru o perioadă îndelungată de timp.

Cea mai bună centrală termică în 2024 – Cea mai buna centrala termica recensie

Tipul de zona geografică în care locuim

Este foarte important să ne adaptăm modul de încălzire zonei în care se află locuința, pentru că în acest fel vom știi exact care sunt necesitățile legate de puterea termică a centralei, de tipul de combustibil pe care îl putem utiliza (în anumite zone nu există o rețea de gaze naturale, ceea ce presupune să optăm pentru o centrală pe lemn, peleți, biomasă, GPL, motorină sau electrică).

Nivelul de izolație al locuinței, suprafața și numărul de utilizatori

Un imobil care este izolat termic îi oferă beneficiarului posibilitatea de a opta pentru o centrală termică convențională, care presupune costuri de achiziție mult mai mici. În situația în care pierderile de căldură sunt foarte ridicate, acest lucru implică achiziționarea unei centrale termice mai puternice, ceea ce înseamnă costuri mai ridicate de cumpărare și mentenanță. Puterea centralei termice trebuie adaptată la numărul de utilizatori și la suprafața locuinței, astfel încât nivelul de randament termic să fie unul echilibrat.

Necesarul de apă caldă menajeră zilnic

Este foarte important să ții cont de acest aspect atunci când îți cumperi o centrală termică pentru că nivelul debitului de apă pe minut, în acest caz, trebuie să fie unul  cât mai ridicat (mai ales dacă familia are peste 5-6 membri care folosesc în mod constant apă caldă în decursul unei zile). Strâns legat de acest aspect este și clasa de eficiență energetică ACM, pentru că o centrală termică din categoria A sau A+ este mult mai indicată și mai avantajoasă decât una din clasa B.

Sfatul nostru

Vrei să te bucuri de apă caldă, dar ești în căutarea unei metode accesibile? Atunci nu trebuie să treci cu vederea secțiunea de boilere electrice!

Randamentul termic al centralei termice

Este cât se poate de clar că un sistem energetic care are un randament mai mare de 98% este recomandat ca o soluție de încălzire pentru orice locuința. În cazul centralelor termice care ajung la procente cuprinse între 103% și 108%, randamentul termic este ideal, ceea ce înseamnă că o astfel de investiție oferă un nivel de amortizare foarte rapid.

Tipul de combustibil utilizat

În momentul actual, centralele în condensare care folosesc gaz metan ca agent de alimentare sunt preferatele românilor, fiind urmate de către cele cu peleți și lemn. Printre opțiunile care se găsesc la îndeamnă oricărui român se numără și centralele termice cu alimentare electrică, pe GPL, motorină sau cu panouri solare. Fiecare dintre aceste opțiuni trebuie raportate la zona geografică în care se află amplasată gospodăria, dar și la accesibilitatea agentului de încălzire (de exemplu, peleții sunt mai ieftini decât gazul metan și curentul electric).

Tipul de tiraj

Acest element este influențat de prezența coșului de fum care direcționează gazele arse în procesul de exploatare a centrale în mediul exterior. În cazul centralelor în condensare, cu tiraj forțat nu există o astfel de cale de evacuare, în timp ce în situația celor convenționale, cu tiraj natural, un astfel de coș este necesar.

Cea mai bună centrală termică în 2024 – Cea mai buna centrala termica

Siguranța pe termen lung

Centrala termică pe care o cumperi trebuie să fie dotată cu toate elementele de securitate și protecție pentru a-ți oferi garanția că ești în perfectă siguranță. Supapele de protecție care blochează emisia de gaza în cazul defectării sistemului, senzorii de detectare a supra încălzirii sau modulele de protecție anti-îngheț sunt câteva dintre caracteristicile pe care trebuie să le prezinte sistemul tău de încălzire al locuinței.

Designul, silențiozitatea, greutatea și dimensiunile

Orice instalație termică care îndeplinește condițiile legate de un design modern și care au o greutate de până în 40 kilograme și niște dimensiuni slim sunt de apreciat de către un viitor posesor de centrală termică. În plus, nivelul de zgomot nu trebuie să fie mai sus de 50 dB pentru că o un astfel de sistem este funcțional în majoritatea timpului și poate reprezenta un element perturbator.

Prezența extra-funcțiilor și garanția

În general, o centrală termică de calitate superioară prezintă avantajul de a beneficia de o garanție care este cuprinsă între 36 de luni și 60 de luni. Dotările unei astfel de instalații trebuie să cuprindă un panou de comandă digital, multiple funcții care să ajute la simplificarea executării operațiunilor de mentenanță (așa cum este funcția de auto-diagnosticare) și care să îi ofere utilizatorului posibilitatea de configura sistemul cât mai ușor.

Din momentul în care ți-ai dotat locuința cu o centrală termică corespunzătoare este foarte important să știi cum să ai grijă de aceasta. Sezonul rece este cel care poate cauza variate probleme centralelor termice, de aceea, urmărind videoclipul de mai jos vei învață cum să-ți protejezi sistemul de încălzire la maxim în timpul iernii.

Trimiteți articolul

Evaluează articolul

Evaluare generală: 4.4 (105 voturi)

Autorul articolului

Constantin Homeghi
Constantin Homeghi

Absolvent de Științe Juridice și pasionat de tehnologie și scris. Căsătorit, devenit tată de curând (al unei superbe fetițe). Încerc să împărtășesc cu ceilalți o parte din cunoștințele mele prin intermediul recenziilor publicate online. Mă preocupă să identific cele mai bune alternative în domeniul electronicelor și electrocasnicelor, pentru că este foarte important să prețuim calitatea. Motto-ul meu este: ” Să faci ceea ce îți place este libertate! Să-ți placă ceea ce faci este fericire!”

Articole similare