Când am despachetat pentru prima dată friteuza cu aer cald duală Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE, am fost surprins de dimensiunea sa. Ocupă pe blat un spațiu aproximativ cât un cuptor cu microunde mai mare, dar am înțeles curând de ce. Cele două coșuri separate oferă ceva ce friteuzele obișnuite nu pot – posibilitatea de a găti două feluri simultan, fiecare cu propriile setări de timp și temperatură.
Evaluarea Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE
AERIUM CrispWave FA300 DUAL ZONE și-a găsit un loc permanent în bucătăria mea. Da, are micile sale defecte – cum ar fi suprafața lucioasă sau necesitatea de a amesteca mai des anumite preparate. Dar posibilitatea de a găti simultan felul principal și garnitura, fiecare cu propriile setări, compensează toate acestea. Este ajutorul ideal pentru o familie mai mare sau pentru cineva căruia îi place să experimenteze în bucătărie și apreciază versatilitatea acestui aparat.
- Control intuitiv
- Curățare ușoară
- Preparare calitativă a cărnii
- Sistem practic de scurgere
- Posibilitatea de a găti simultan două feluri diferite
- Suprafață lucioasă predispusă la amprente
- Necesitatea amestecării mai frecvente a preparatelor
- Grătarele pot cădea în timpul servirii
- Dimensiuni mari ale aparatului
Conținutul pachetului
Friteuza cu aer cald Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE este livrată cu două coșuri separate de 4,2 litri și două grătare. Pachetul include și un manual de utilizare ușor de înțeles, care facilitează primii pași cu aparatul. Din păcate, lipsesc accesoriile specializate suplimentare, cum ar fi grilajele de separare sau atașamentele.
Experiența practică în bucătărie
Înainte de prima utilizare, este absolut necesar să “preîncălziți” friteuza. Setați temperatura la 200°C și lăsați-o să funcționeze cel puțin 10 minute fără alimente. În timpul acestui proces, se eliberează un miros neplăcut de la reziduurile de fabricație, care este destul de intens. Ideal este să efectuați acest proces când puteți aerisi încăperea pentru o perioadă mai lungă sau să faceți prima pornire pe balcon sau terasă.
Acest proces este normal pentru toate friteuzele cu aer cald noi și este important pentru eliminarea reziduurilor de fabricație. După această primă “preîncălzire”, nu ar trebui să mai existe mirosuri neplăcute în timpul utilizării normale.
Suprafața lucioasă arată elegant în bucătărie, dar sincer, după o săptămână de utilizare am descoperit că este un dar grecesc. Fiecare amprentă se vede imediat și dacă sunteți perfecționist ca mine, vă veți surprinde ștergând friteuza în continuu.
În prima seară m-am avântat să prepar un file de cerb. Am setat programul conform recomandărilor la 20 de minute și am așteptat cu nerăbdare rezultatul. Spre surprinderea mea, fileul a fost perfect gătit și suculent. Treptat am descoperit că pentru fileul meu preferat medium rare este suficient să scurtez timpul cu trei minute și să preîncălzesc friteuza. În timpul testării am încercat diferite grosimi de carne, de la 1,5 la 3 cm, cea mai bună fiind bucata cea mai groasă.
Prepararea cartofilor prăjiți de casă este puțin mai complicată. Pentru cel mai bun rezultat folosiți cartofi făinoși – când cumpărați căutați denumirea ‘tip C de fierbere’. Aceștia sunt cei mai potriviți pentru cartofi prăjiți, deoarece vor fi crocați la exterior și frumos moi în interior. Pentru un rezultat perfect, recomand înmuierea cartofilor tăiați în apă rece timp de 30 de minute, apoi uscați-i bine și ungeți-i ușor cu ulei.
Unii bucătari recomandă și o scurtă pre-fierbere (3-4 minute) în apă sărată. Chiar și cu această pregătire, este necesară scuturarea regulată a cartofilor în timpul prăjirii pentru o gătire uniformă. Pentru uz obișnuit, cartofii pre-prăjiți sunt evident mai simpli, aceștia atingând rezultate excelente în doar 20 de minute.
- Cartofi prăjiți pre-gătiți
- După 20 de minute
- Tip greșit de cartofi după 40 de minute
Versatilitate în preparare
Am fost plăcut surprins de cât de versatil este acest ajutor de bucătărie. Pe lângă preparatele prăjite clasice, se descurcă excelent și cu produsele de panificație – baghete încălzite sunt crocante exact așa cum trebuie. Aripioarele de pui devin crocante datorită grătarului special și grăsimea în exces se scurge elegant. În timpul testării am încercat și conopidă, broccoli și zucchini – toate au ieșit perfect.
Operare și funcții
Operarea friteuzei Aerium CrispWave FA300 dual zone este surprinzător de simplă. Opt programe presetate acoperă majoritatea preparatelor obișnuite – de la cartofi prăjiți și fripturi până la prepararea fructelor uscate. Din experiența cu uscarea fructelor și legumelor, pot spune că uscarea într-un singur strat pe suprafața coșului este foarte limitativă. Un deshidrator obișnuit are de obicei 5-8 niveluri și o suprafață mult mai mare pe fiecare nivel.
Iluminarea interioară a friteuzei se activează automat timp de 20 de secunde, dar trebuie să recunosc că la început mi s-a părut destul de slabă. Cu timpul m-am obișnuit, dar tot prefer să scot coșul și să mă uit mai bine.
O surpriză plăcută este funcția de memorie, care în cazul unei pene de curent sau al unei deconectări scurte păstrează setările timp de până la două ore. Acest lucru mi-a fost util când am avut nevoie să mut friteuza pentru scurt timp. Datorită puterii suficiente, puteți utiliza ambele zone simultan, fără ca acestea să se influențeze reciproc. Astfel, prepararea mâncării este rapidă și economică.
Întreținerea și utilizarea zilnică
În ceea ce privește întreținerea, aceasta este surprinzător de simplă. După răcire, este suficient să clătiți coșurile și grătarele cu apă și să le ștergeți până se usucă. Deși toate componentele pot fi spălate în mașina de spălat vase, sincer, nu este necesar. La servire, recomand să scoateți mâncarea cu grijă și să țineți grătarul cu o spatulă, pentru a nu cădea împreună cu mâncarea. De asemenea, am observat că coșul din stânga al friteuzei testate are uneori probleme la introducere.
Programe presetate și utilizarea lor
Program | Setare | Experiență practică |
---|---|---|
Cartofi prăjiți | 20 minute / 200°C | Pentru cartofii prăjiți de casă recomand prelungirea timpului la 40 de minute cu scuturare regulată. Pentru cel mai bun rezultat folosiți cartofi de tip A sau B cu conținut scăzut de amidon. |
Friptură | 20 minute / 200°C | Pentru fileul de cerb (3 cm) și medium rare recomand scurtarea timpului cu 3 minute și preîncălzirea friteuzei. Potrivit pentru diferite tipuri de carne. |
Pește | 18 minute / 200°C | Program fiabil pentru prepararea diferitelor tipuri de pește, păstrează suculența. |
Creveți | 15 minute / 180°C | Temperatura mai scăzută este ideală pentru fructele de mare delicate, previne uscarea. |
Aripioare de pui | 15 minute / 200°C | Datorită grătarului, grăsimea în exces se scurge și aripioarele devin perfect crocante. |
Tort | 15 minute / 140°C | Temperatura mai scăzută este potrivită pentru copt, asigură o gătire uniformă. |
Pizza | 10 minute / 180°C | Preparare rapidă a pizzei sau gratinare. Timpul scurt este suficient datorită circulației aerului cald. |
Fructe uscate | 60 minute / 80°C | Din cauza suprafeței limitate a coșurilor și imposibilității de stratificare, friteuza nu este ideală pentru uscarea regulată a unor cantități mari de alimente. Este mai potrivită pentru uscarea ocazională a unor cantități mici. |