Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Cel mai bun scaun auto pentru copii 2019

Siguranţa copiilor în timpul deplasării cu autoturismul personal este extrem de importantă. Asigurarea celor mai bune condiţii de transport începe cu alegerea corespunzătoare a unui scaun auto pentru copii. Greutatea copilului este unul dintre criteriile esenţiale de care trebuie să se ţină cont. Astfel, scaunele auto pentru copii se împart, în funcţie de categoriile de vârstă, în scaune auto pentu copii cu greutate între 0-13 kilograme şi scaune auto pentru copii cu greutate între 9-36 kilograme.

În plus, trebuie se se ţină cont şi de înălţimea copilului atunci când se alege scaunul auto pentru acesta. Alegerea unui scaun auto pentru copil corectă îi va asigura acestuia nivelul maxim de protecţie şi de siguranţă, iar conducătorului auto liniştea şi concentrarea necesare conducerii maşinii în cele mai bune condiţii.

  Cele mai bune scaune pentru copii în 2019

  Greutatea copilului care este transportat în scaunul auto este cea care dictează modul de alegere a acestui accesoriu pentru autoturism. Categoriile de greutate 0-13 kilograme şi 9-36 kilograme beneficiază de o structurare a acestui dispozitiv în funcţie de orientare (faţă sau spate), cele pentru copiii cu vârste între 5-12 ani fiind prevăzute şi cu funcţie de înălţare. Iată care sunt cele mai eficiente scaune auto pentru copii, un funcţie de greutate şi care le asigură acestora cele mai optime condiţii de transport:

  Categoria de greutate 0-13 kilograme

  Camini Kota Baby Extra Safe Cosatto Hold
  Recenzie Camini Recenzie Kota Baby Extra Safe
  Lucruri accesibile Preturi medii Produs calitativ
  PRO Poate fi folosit imediat după naștere
  Transportă copilul cu spatele
  Instalare în 3 puncte
  Compatibil cu cărucioarele Camini
  3 poziții de înclinare
  Are husă detașabilă compatibil cu mașina de spălat
  Are sistem de blocare
  Material care nu se supraîncălzește
  Sisteme de siguranţă (IsoFix, Fix Pro)
  Materiale de calitate superioară
  Poziţionare cu hamuri
  Fixare în 5 puncte şi 4 poziţii reglabile
  Uşor de montat
  CONTRA Spătaru nu este rabatabil Suportul din plastic se mișcă atunci când copilul nu este în scaun Ocupă 2 poziţii pe bancheta
  Este destinat numai băieţilor
  Greutate de 3,9 kg
  SUMAR Scaunul auto Camini este perfect pentru a transporta în siguranță copilul în primele luni de viață. Kota Baby Extra Seif este un scaun comod și sigur, perfect atât pentru drumurile lungi cât și cele scurte în orașul aglomerat. Cosatto Hold reprezintă cea mai utilă modalitate de a-ți transporta copilul cu vârsta între 0 și 13 luni în maximă siguranță atunci când te deplasezi cu mașina pe distanțe scurte, medii și lungi.
  Găsiți preț Găsiți preț Găsiți preț
  Camini
  Camini

  Scaunul auto Camini este perfect pentru a transporta în siguranță copilul în primele luni de viață.

  297 lei
  Ziua 15.4.2019
  Avantaje
  • Poate fi folosit imediat după naștere
  • Transportă copilul cu spatele
  • Instalare în 3 puncte
  • Compatibil cu cărucioarele Camini
  Contra
  • Spătaru nu este rabatabil

  Scaunul auto pentru copii Camini este masiv, astfel copilul va sta confortabil tot timpul drumului. Materialele din care este confecționat lasă pielea să respire și nu se supraîncălzesc atunci când scaunul stă la soare.

  Scaunul auto Camini are doar 3 kilograme, ceea ce înseamnă că este ușor de manevrat, iar instalarea acestuia se face în 3 puncte, conform standardelor europene de siguranță. Acesta este compatibil cu cărucioarele Camini, ceea ce înseamnă că poate fi folosit și pentru plimbări, când este montat pe cadrul metalic al căruciorului.

  Este perfect pentru primele luni după naștere și este conceput pentru a oferi confortul maxim micuțului. Acesta transportă copilul cu spatele, astfel el nu va fi deranjat de lumina care vin prin parbriz. Un dezavantaj este faptul că nu are spătarul rabatabil. Însă, în primele luni după naștere copilul nu are musculatura suficient de dezvoltată pentru a sta în șezut confortabil.

  Kota Baby Extra Safe
  Kota Baby Extra Safe

  Kota Baby Extra Seif este un scaun comod și sigur, perfect atât pentru drumurile lungi cât și cele scurte în orașul aglomerat.

  339 lei
  Ziua 15.3.2019
  Avantaje
  • 3 poziții de înclinare
  • Are husă detașabilă compatibil cu mașina de spălat
  • Are sistem de blocare
  • Material care nu se supraîncălzește
  Contra
  • Suportul din plastic se mișcă atunci când copilul nu este în scaun

  Kota Baby Extra Seif este un scaun auto care pune accentul pe comoditatea copilului. Acesta are sistem de blocare, astfel încât el nu se mișcă în timpul mersului mașinii, materialul din care este confecționat lasă pielea să respire și nu se supraîncălzește atunci când stă la soare. Cele 3 poziții de înclinare oferă copilului posibilitatea să se joace stând în șezut dar și să doarmă foarte confortabil.

  Unii părinți care folosesc acest scaun auto susțin că suportul de plastic se mișcă în timpul mersului, atunci când copilul nu este în el. Însă, această mică problemă poate fi rezolvată dacă pui ceva greu pe scaun. În plus, poate fi trecută cu vederea, pentru că este mult mai importantă siguranța copilului. Iar acest scaun este unul dintre cele mai sigure de pe piață.

  Cosatto Hold
  Cosatto Hold

  Cosatto Hold reprezintă cea mai utilă modalitate de a-ți transporta copilul cu vârsta între 0 și 13 luni în maximă siguranță atunci când te deplasezi cu mașina pe distanțe scurte, medii și lungi.

  921 lei
  Ziua 15.3.2019
  Avantaje
  • Sisteme de siguranţă (IsoFix, Fix Pro)
  • Materiale de calitate superioară
  • Poziţionare cu hamuri
  • Fixare în 5 puncte şi 4 poziţii reglabile
  • Uşor de montat
  Contra
  • Ocupă 2 poziţii pe bancheta
  • Este destinat numai băieţilor
  • Greutate de 3,9 kg

  Pentru părinții aflați la primul lor copil sau care își doresc ca micuțul lor să beneficieze de maximul de condiții de transport, Cosatto Hold este coșulețul auto cu prindere în 5 puncte care oferă calitate absolută.

  Grație caracteristicilor sale și a numeroaselor avantaje oferite la achiziționare (husă de ploaie inclusă, pernuță reductoare, pernuțe pentru confortul maxim al burticii și umerilor micuțului), dar și al sistemului de fixare Fix Pro care garantează siguranţa maximă în timpul deplasării și a spătarului cu 4 poziţii permite oferirea celei mai bune poziţionări acest dispozitiv este produsul care merită achiziţionat imediat, pentru că oferă siguranță la cele mai înalte standarde.

  Prețul său este pe deplin justificat de calitatea produsului, la achiziționarea cumpărătorul beneficiind și de un extra-pachet în mod gratuit.

  Modele alternative de scaune pentru copii categoria 0-13 kilograme

  Atunci când este vorba despre siguranţa copilului tău în timpul transportului cu maşina nu trebuie făcut niciun rabat de la calitate. Dar, în condiţiile în care bugetul alocat achiziţionării acestui accesoriu auto este limitat, iată câteva opţiuni de scaune auto pentru copii care te vor ajuta să beneficiezi de un raport preţ-calitate mai mult decât avantajos:

  • Juju Baby Boo este un scaun auto cu un preţ de numai 142 Ron, având o multitudine de caracteristici care îl transformă într-un produs fibil şi extrem de sigur pentru transportarea celui mic (fixare în 3 puncte cu ajutorul hamului, poziţie dublă de ajustare, posibilitate de reglare pentru asigurarea unei poziţii de somn cât mai confortabile, etc.). Spre deosebire de cel mai bine clasat produs din categoria sa, acest scaun auto pentru copii nu poate fi montat decât pe banchetă (nu poate fi amplasat pe scaunul din faţă) şi necesită o fixare sigură cu ajutorul unor hamuri în 3 puncte.
  • Gemm Chromium este un scaun auto pentru copii care are un preţ de numi 399 Ron, fiind prevăzut cu numeroase caracteristici care îl poziţionează pe o treaptă superioară în materie de siguranţă şi confort pentru cei mici. Designul este ergonomic, sistemul de prindere este cu centuri în 5 puncte şi beneficiază de câteva accesorii care sunt incluse (husă, copertină, perniţe). Spre deosebire de cel mai bine clasat scaun auto din categoria sa, acesta nu are funcţie de balansoar.
  • BABY-SAFE Plus SHR II este un scaun auto pentru copii care este disponibil la un preţ de numai 1065 Ron şi care prezintă avantajul de a fi manevrat foarte uşor (are o greutate de numai 3,9 kg). Este destinat utilizării de către băieţi, amplasarea făcându-se pe bancheta din spate. Raportat la cel mai bine cotat produs din categoria sa, acestui scaun auto pentru copii îi lipseşte fixarea cu hamuri în 5 puncte (are numai 3 puncte), precum şi sistemele pentru extra-siguranţă.

  Categoria de greutate 9-36 kilograme

  Kinderkraft – Comfort UP Vela-Fix 9-36 kg Britax Romer Advansafix IV
  Recenzie Kinderkraft - Comfort UP Recenzie Vela-Fix 9-36 kg Recenzie Britax Romer Advansafix III
  Lucruri accesibile Preturi medii Produs calitativ
  PRO Are dublă funcţie (scaun auto şi înălţător auto);
  Tetiera şi spătar rabatabile şi ajustatbile în funcţie de înălţime şi vârstă;
  Funcţie de corectare a poziţiei de şezut (pentru a menţine coloana vertebrală dreaptă);
  Uşor de montat/demontat pe divrerse mărci de maşină.
  Scaun isofix, se fixează într-o poziție stabilă
  Se montează și se demontează cu ușurință
  4 poziții de înclinare a scaunului
  Prevăzut cu reductor pentru copiii mai mici
  Husa este compatibilă cu mașina de spălat automată
  Sistem de prindere ISOFIX cu indicatoare
  Protecție impact lateral
  Multiple poziții de înclinare
  Reglare ușoară
  Materiale compatibile cu mașina de spălat automată
  CONTRA Este destinat exclusiv folosirii de către fete. Unghiul de înclinare pentru somn este prea mic Pentru mașinile mai vechi este nevoie de sistem de ancorare de portbagaj
  SUMAR Kinderkraft – Comfort UP Pink este un accesoriu auto pentru copii care asigură protecţia şi siguranţa acestora în timpul deplasărilor cu maşina până la vârsta de 12 ani. Scaunul auto pentru copii Vela-Fix oferă siguranță dar și confort micuțului de-a lungul întregii călătorii. Britax Romer Advansafix oferă copilului un drum sigur și comod, fiind cea mai bună opțiune pentru un scaun auto pentru copii.
  Găsiți preț Găsiți preț Găsiți preț
  Kinderkraft – Comfort UP
  Kinderkraft – Comfort UP

  Kinderkraft – Comfort UP Pink este un accesoriu auto pentru copii care asigură protecţia şi siguranţa acestora în timpul deplasărilor cu maşina până la vârsta de 12 ani.

  274 lei
  Ziua 15.1.2019
  Avantaje
  • Are dublă funcţie (scaun auto şi înălţător auto);
  • Tetiera şi spătar rabatabile şi ajustatbile în funcţie de înălţime şi vârstă;
  • Funcţie de corectare a poziţiei de şezut (pentru a menţine coloana vertebrală dreaptă);
  • Uşor de montat/demontat pe divrerse mărci de maşină.
  Contra
  • Este destinat exclusiv folosirii de către fete.

  Kinderkraft – Comfort UP Pink este un accesoriu auto pentru copii care asigură protecţia şi siguranţa acestora în timpul deplasărilor cu maşina până la vârsta de 12 ani. Beneficiază de funcţia de înălţător auto pentru vârstele mai înaintate ale copilului, iar spătarul reglabil şi rabatabil oferă cel mai ridicat nivel de confort. Sistemul de fixare este de tip centură cu 5 puncte, iar tetiera este reglabilă în funcţie de vârsta copilului. Modul de montare este pe bancheta din spate a autovehicului.

  Vela-Fix 9-36 kg
  Vela-Fix 9-36 kg

  Scaunul auto pentru copii Vela-Fix oferă siguranță dar și confort micuțului de-a lungul întregii călătorii.

  699 lei
  Ziua 15.5.2019
  Avantaje
  • Scaun isofix, se fixează într-o poziție stabilă
  • Se montează și se demontează cu ușurință
  • 4 poziții de înclinare a scaunului
  • Prevăzut cu reductor pentru copiii mai mici
  • Husa este compatibilă cu mașina de spălat automată
  Contra
  • Unghiul de înclinare pentru somn este prea mic

  Scaunul auto pentru copii Vela-Fix este perfect pentru copiii între 9 și 36 de kilograme, indiferent de vârsta acestora. Vela-Fix se fixează foarte bine pe bancheta mașinii, el devenind parte a acestuia, astfel nu va trebui să îți fie teamă că scaunul produce șocuri suplimentare pentru micuț. De asemenea, scaunul se montează și se demontează cu ușurință.

  Unii părinți susțin că unghiul de înclinare pentru poziția de somn este mic, însă acest lucru depinde foarte mult de dimensiunile copilului. Totuși, dacă copilul este mai mic, atunci poți folosi reductorul. Un mare avantaj este faptul că husa poate fi spălată în mașina de spălat automată, astfel scaunul copilului va fi mereu curat.

  Britax Romer Advansafix IV
  Britax Romer Advansafix IV

  Scaunul auto Britax Romer Advansafix IV asigură o călătorie confortabilă și sigură pentru copil, fiind unul dintre cele mai bune scaune de pe piață.

  1 738 lei
  Ziua 7.4.2019
  Avantaje
  • Ajustabil pe toată perioada de creștere
  • Pernuțe de protecție pentru piept
  • Protecție impact lateral
  • Tetieră ergonomică
  • Reciclare facilă
  Contra
  • Mașinile vechi au nevoie de sistem de ancorare de portbagaj

  Britax Romer Advansafix IV este unul dintre cele mai sigure și confortabile scaune auto pentru copii. Acesta are sistem de prindere 5 puncte și sistem ISOFIX Pivot Link patentat care direcționează forța în jos în cazul impactului, evitând, astfel, riscul rănirii copilului. De asemenea, pernuțele de protecție pentru piept sunt confortabile pentru copil, în timp ce îl țin pe acesta într-un singur loc. Scaunul Britax Romer Advansafix IV mai are și protecție pentru impact lateral format din perne întărite.

  Tetiera este ergonomică în formă de V pentru a susține confortabil capul copilului în timpul mersului mașinii. Scaunul are 3 poziții de reciclare, pe care le poți schimba foarte ușor, cu o mână. Un avantaj deosebit este faptul că scaunul se poate ajuta pe perioada de creștere a copilului. După ce copilul atinge greutatea de 15 kilograme poți schimba cu ușurință centura pentru ca micuțul să stea mai confortabil.

  Un dezavantaj este faptul că mașinile care nu au sistem de prindere ISOFIX trebuie să ancoreze scaunul de portbagaj. Totuși, având în vedere că siguranța copilului este pe primul loc, acest detaliu poate fi trecut cu vederea.

  Modele alternative de scaune pentru copii categoria 9-36 kilograme

  Siguranţa transportului celui mic trebuie să constituie factorul principal atunci când alegi scaunul auto pentru copil. Cu toate acestea, în cazul în care preţul este un factor care primează pentru tine, iată câteva soluţii de scaune pentru copii care îi vor oferi celui mic protecţie şi siguranţă maxime în timpul deplasărilor cu maşina, iar ţie un plus în buzunar.

  • Blue Vanora este un scaun auto cu un preţ de numai 190 Ron, fiind destinat utilizării atât de către băieţi, cât şi fete, tipul de montare fiind pe bancheta maşinii. Beneficiază de sisteme de fixare în 5 puncte, fiind un produs care întruneşte condiţiile de calitate solicitate de către instituţiile de testare. Spre deosebire de cel mai bine clasat produs din categoria sa, nu beneficiază de materiale de calitate în ceea ce priveşte rezistenţa la uzură.
  • Babyauto KULIXKA este un scaun auto pentru copii cu un preţ de 442 Ron, care are o limită superioară de folosire până la vârsta de 12 ani (atât pentru băieţi, cât şi pentru fete). Beneficiază de o serie de protecţii care îi asigură ocupantului întreg confortul, iar modul de fixare este în 5 puncte, scaunul fiind amplasat pe bancheta din spate a autovehicului. Raportat la cel mai bine poziţionat scaun auto copii, acesta are ca limită inferioară de utilizare vârsta de 9 luni.
  • Inglesina Prime Miglia Black este un accesoriu auto pentru copii care are un preţ de numai 767 Ron, o greutate de 6,9 kg, fiind destinat atât folosirii de către fete, cât şi de către băieţi. Modul de amplasare este pe banchetă, cu un sistem de fixare în 5 puncte, are suport reglabil, precum şi un suport ajustabil pentru cap. Spre deosebire de cel mai bine poziţionat scaun auto copii din categoria sa nu beneficiază de posibilitatea de a fi utilizat pentru toate cele 4 etape de vârstă (limita inferioară este de 1 an), nu are atât de multe funcţii de protecţie, iar calitatea materialelor utilizate nu este comparabilă cu a acestuia.

  Cum alegi un scaun auto potrivit pentru copilul tău

  Scaunul auto pentru copii este un accesoriu necesar din două motive principale: siguranța copilului tău în timpului drumului cu mașina și respectarea cerinței legale prin care Codul Rutier impune folosirea scaunului auto omologat pentru orice copil cu vârsta mai mică de 3 ani (în Uniunea Europeană, copiii fiind obligați să călătorească în scaun auto până la vârsta de 12 ani).

  Alegerea unui scaun auto poate fi dificilă în contextul în care există o serie de caracteristici specific fiecărei categorii și fiecărui model. La asta se adaugă și criteriile fiecărei familii precum tipul mașinii, bugetul, anumite preferințe sau atribute fizice ale copilului, frecvența sau tipul călătoriilor cu mașina etc.

  În acest articol, ne propunem să îți oferim cât mai multe informații care să îți ușureze procesul de alegere a unui scaun auto potrivit pentru copilul tău. Vei afla detalii importante despre scaunele auto de 0-13 kg și 9-36 kg, acestea fiind categoriile de scaune auto care ridică cele mai multe dificultăți, deoarece caracteristicile lor se confundă și există o ofertă variată de modele și mărci.

  Din fericire, piața este bine dezvoltată și vei găsi acel produs care să se potrivească cerințelor și așteptărilor tale, astfel incat copilul tau sa fie in siguranta in timpul calatoriilor cu masina.

  Categoriile de de scaune auto

  Există patru categorii principale de scaune auto pentru copii:

  • Scaunul auto de tip-scoică, pentru nou-născuți. Acest tip de scaun auto este, în multe cazuri, o componentă a căruciorului, însă se găsește și separat;
  • scaunul auto pentru copii de 0-13 kg, potrivit pentru nou-născuți, dar și pentru copiii care se află în limitele greutății indicate, în general copiii cu vârste de 0-15 luni;
  • scaunul auto pentru copii de 9-36 kg, potrivit pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani, de asemenea ținând cont de limitele greutății indicate;
  • inalatatorul/booster-ul, potrivit pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 ani si 12 ani.

  Criteriile de alegere a unui scaun auto pentru copilul tău

   Sunt 3 criterii principale de care trebuie să ții cont în momentul în care alegi categoria scaunului auto:

  • greutatea și înălțimea copilului tău;
  • vârsta copilului tău;
  • îndeplinirea standardelor de siguranță ale scaunului auto respectiv. Normele de siguranță europene pot fi verificate pe eticheta produsului și trebuie să se confomeze cerințelor ECE R44.03 sau R44.04

  Există o suprapunere a caracteristicilor scaunelor auto de 0-13 kg și a celor de 9-36 kg când vine vorba despre criteriul de greutate. De exemplu, dacă copilul tau are 9 luni și 9 kg, ar putea fi dificil sș alegi între cele două categorii. Avantajul alegerii unui scaun de 9-36kg este că poate fi folosit pe termen lung, până când copilul împlinește 4 sau 5 ani, însă recomandarea autorităților din Statele Unite este ca un copil să fie așezat în scaunul auto în sensul opus direcției de mers până la vârsta de 2 ani sau până când copilul atinge limita maximă de greutate/înălțime indicate pentru scaunul auto de 0-13 kg.

  Toate testele și cercetările au arătat că poziția scaunului auto în sensul opus direcției de mers oferă cea mai mare siguranță copilului. În general, o combinație a utilizării celor două tipuri de scaune va asigura confortul și siguranța copilului tău, dacă acestea sunt cumpărate din timp, potrivit cu vârsta și greutatea sa.

  Alte criterii pentru alegerea unui scaun auto pentru copii

  Odata ce ai stabilit categoria scaunului auto pentru copilul tău, următoarele criterii pe care e bine să le ai în vedere sunt:

  Modul de prindere a centurii

  Aceasta poate fi cu sistem de prindere în 3 puncte sau în 5 puncte. Sistemul de prindere în 5 puncte asigură o mai bună siguranță a copilului în caz de accident, atât pentru scaunul auto de 0-13 kg, cât și pentru cel de 9-36 kg.

  Modul de instalare a scaunului

  Există multe cazuri în care scaunul auto nu este correct instalat în mașină. Urmărește de fiecare dată instrucțiunile și asigură-te că toate centurile sunt prinse corect. Metoda de instalare care oferă cel mai înalt nivel de siguranță copilului tău, indiferent de categoria scaunului auto este metoda de instalare cu ISOFIX. Acest sistem de prindere se realizează direct pe baza banchetei din spate, fără utilizarea centurilor de siguranta.

  Tipul mașinii/spațiul

  Mărimea scaunului poate fi nepotrivită dacă bancheta din spate a mașinii tale este mai îngustă decât baza scaunului. Recomandarea este să măsori întotdeauna partea de jos a banchetei din spate și distanța dintre banchetă și scaunul din față, pentru a te asigura că exista suficient spațiu pentru scaunul auto. În general, scaunul auto de 0-13kg, atunci când este poziționat în sensul opus direcției de mers, ocupă mai mult spațiu față de poziția opusă.

  Când știi că scaunul auto pentru copii trebuie schimbat?

   Există trei situații în care scaunul auto trebuie schimbat:

  • când greutatea copilului depășește greutatea indicată pentru scaunul respectiv;
  • când capul copilului depășește limita superioara a scaunului auto;
  • când există orice deterioare a sistemului de instalare a scaunului sau a centurilor de siguranță.

  În primele două situații, este vorba despre trecerea la o nouă categorie de scaun auto, în ultima situație, copilul tău poate fi în pericol și este necesară înlocuirea.

  Deși prețul unui scaun auto de orice categorie poate fi destul de mare, această investiție trebuie analizată cu atenție pentru scaunul auto asigură confort atât pentru copil, cât și pentru tine, ca părinte.Scaunul auto este important și când vine vorba despre confortul copilului, dacă există călătorii dese și lungi cu mașina. În acest caz, materialul și modelul pot deveni factori  ce influențează alegerea și, în anumite situații, este bine ca și copilul să fie prezent atunci când cumpărați un scaun auto.

  În concluzie, nu există niciun dubiu că scaunul auto pentru copilul tău este un obiect indispensabil când vine vorba de drumurile cu mașina. Siguranța copilului tău este pe primul loc, însă durabilitatea și ușurința în manevrarea sa sunt criterii la fel de importante pentru a face procesul mai simplu pentru tine și pentru copil. Planificarea din timp a achiziției scaunului de mașină te va ajuta să iei o decizie corectă din punct de vedere financiar prin faptul că vei folosi la maximum același produs și vei ști când este timpul pentru o schimbare de categorie a scaunului auto.

  Trimiteți articolul

  Evaluează articolul

  Evaluare generală: 4.8 (91 voturi)

  Autor článku

  Lavinia Calin
  Lavinia Calin

  Sunt mereu interesată de noile tehnologii, de gadget-uri şi de AI. De aceea, caut cât mai multe informaţii despre cum funcţionează fiecare produs pentru a putea face recomandări cât mai precise pentru cei care citesc acest site.

  Articole similare