Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.ro » Electronice

Cele mai bune tablete din 2024

Dezvoltarea tehnologiei a permis apariţia unor dispozitive portabile capabile să substituie sistemele desktop şi să le compacteze în instrumente de mărimi considerabil mai mici. Astfel, pe treapta evoluţiei în domeniul tehnicii de calcul şi divertismentului şi-a făcut apariţia laptopul, iar ulterior, din aceeaşi nevoie de asigurare a unei autonomii şi libertăţi de mişcare cât mai ridicate au fost lansate tabletele.

Spre deosebire de predecesorul său, laptopul, tableta asigură o independenţă mult mai mare (bateria este mai rezistentă, greutatea este infim mai scăzută, iar consumul radical îmbunătăţit), precum şi un nivel de interconectivitate mult mai sporit. Ecranul tactil este substituentul perfect pentru mouse, astfel încât tableta se poziţionează din ce în ce mai sus în topul preferinţelor utilizatorilor.

Cel mai bun în general

Apple iPad Air 4 (2020) reprezintă tableta perfectă atât pentru divertisment, cât și pentru editare, design și alte activități complexe.

Produs avantajos preț/calitate

Lenovo Tab P11 Plus este o tabletă excelentă pentru întreaga familie, fie pentru a petrece timpul liber sau pentru teme.

Cel mai ieftin

TOSCIDO 10.1″ se dovedește a fi una dintre acele tablete din categoria “entry” care îi oferă utilizatorului cel mai bun raport calitate-preț.

Care sunt cele mai bune tablete în 2022?

Chiar dacă este dificil să-ţi alegi tableta perfectă, pe baza întrunirii unor caracteristici definitorii, această operaţiune devine una mai simplă. Iată care sunt câteva dintre tabletele de top din 2022, care se remarcă pe categoria lor de produse:

Apple iPad Air 4

Apple iPad Air 4

Dimensiunea diagonalei ecranului: 10,9 inch | Rezoluţia afisajului: 2360 x 1640 pixeli | Conectivitate: Wireless/Bluetooth | Posibilitatea de introducere a unui card de memorie: Nu | Greutate: 458 grame | Dimensiuni: 247,6 x 6,1 x 178,5 mm | Autonomie baterie: 10 ore | Culoare: Argintiu

Avantaje
 • Acumulator rezistent 2-3 zile
 • Excelentă pentru editare grafică/foto
 • Camere foto foarte bune
 • Design slim
Contra
 • Ecranul se zgârie ușor
 • Unele aplicații nu sunt fit to screen

Apple iPad Air 4 (2020) se recomandă drept una dintre cele mai bune tablete grație caracteristicilor premium care o diferențiază de restul competitorilor. Este excelentă atât pe partea de divertisment, cât și pe cea de editare sau activități complexe.

Compatibilitate maximă cu celelalte dispozitive Apple, camera foto performante, sunete clare (2 difuzoare reale) și un design slim, care îi permite să fie ușor de manevrat. Spațiul de stocare este de 64 GB, iar afișajul este IPS Retina, ceea ce înseamnă imagini clare și de calitate superioară.

Lenovo Tab P11 Plus

Lenovo Tab P11 Plus

Dimensiunea diagonalei ecranului: 11 inch | Rezoluţia afisajului: 2000 x 2000 pixeli | Conectivitate: Wireless/Bluetooth | Posibilitatea de introducere a unui card de memorie: – | Greutate: 490 grame | Dimensiuni: 258.4 x 7,5 x 163 mm | Autonomie baterie: – ore | Culoare: Slate Grey

Avantaje
 • Ecran mare, excelent pentru streaming
 • Sunet puternic
 • Setări pentru copii
 • Procesor octa-core
 • Memorie 128 GB
Contra
 • Fără SIM
 • Camera foto nu este performantă

Lenovo Tab P11 Plus este o tabletă excelent pentru cei care doresc un dispozitiv puternic, care poate fi încă ușor portabil. Are un display de 11 inch cu o rezoluție de 2000X2000 ceea ce o face excelentă pentru vizionarea de filme. Rulează cu Android 11, deci poți să instalezi Netflix, HBO MAX, Amazon Prime și alte aplicații de streaming. Chiar și Spotify rulează excelent, având în vedere că această tabletă are un sunet clar, generat de 4 difuzoare cu Dolby Sound. 

Spațiul de stocare de 128 GB este suficient pentru majoritatea oamenilor. Iar procesorul 2.05GHz ocra-core îți oferă o experiență de joc excelentă, pentru cei care vor să încerce jocuri Android noi. Într-adevăr, camera foto nu este la fel de performantă ca a telefoanelor mobile noi, cea din spate având 8 megapixeli și cea frontală 4 megapixeli. Însă, acest lucru poate fi trecut cu vederea având în vedere că este o tabletă performantă la un preț mic. 

TOSCIDO 10.1″

Tableta TOSCIDO,10 1

Dimensiunea diagonalei ecranului: 10.1 inch | Rezoluţia afisajului: 1920 x 1200 pixeli | Conectivitate: Wireless/Bluetooth | Posibilitatea de introducere a unui card de memorie: Da | Greutate: 468 grame | Dimensiuni: 240 x 9 x 170 mm | Autonomie baterie: 24 ore | Culoare: Argintiu

Avantaje
 • Stocare 128 GB + extra card 128 Gb
 • Rulează fluid pe streaming video
 • Acumulator rezistent
 • Afișaj IPS – imagini clare
Contra
 • Rulează greu anumite jocuri
 • Meniu ușor complicat

TOSCIDO 10.1″ reușește să se poziționeze pe un nivel superior în categoria sa de produse grație unor caracteristici mai mult decât decente. Afișajul este IPS (imagini clare), rulează foarte bine filmele de pe fluxurile de streaming și jocurile (mai puțin cele care sunt mari consumatoare de resurse).

Spațiul de stocare este de 128 GB (cu posibilitatea unui update de 128 via card de memorie). Are și funcție de radio (căștile funcționează pe post de antenă). În general, este o tabletă care își face treaba bine, iar prețul este mai mult decât acceptabil.

Cum alegem cea mai bună tabletă?

Alegerea unei tablete nu este o operaţiune atât de simplă pe câte te-ai aştepta, dat fiind faptul că există un număr mare de opţiuni, multe dintre acestea fiind deosebit de atractive în ceea ce priveşte anumite branduri şi modele. Unul dintre aspectele de către trebuie ţinut cont este legat de raportul dintre calitatea dispozitivului ce urmează a fi achiziţionat şi preţul acestuia, dar, de cele mai multe ori, acesta nu este atât de relevant pentru a realiza o alegere corectă şi avantajoasă pe termen lung.

Iată care sunt principalele caracteristici pe care trebuie să le iei în calcul atunci când îţi vei alege tableta:

Sistemul de operare al tabletei

În momentul actual lupta pentru supremaţia pe piaţa tabletelor se poartă între iOS şi Android, asistate de către Windows Mobile ARM de la Microsoft. Fiecare dintre aceste sisteme de operare oferă o experienţă deosebită utilizatorului, venind cu avantaje şi dezavantaje la pachet.

iOS beneficiază de un aport ridicat de aplicaţii specifice, care sunt disponibile în App Store şi un design original care oferă o experienţă deosebită, dar care încă are un preţ prohibitiv pentru mulţi dintre români, în timp ce Androidul a câştigat teren datorită simplităţii sistemului de operare, a preţului scăzut şi a numărului din ce în ce mai ridicat de aplicaţii disponibile în Google Store, multe dintre acestea fiind gratuite, dar acest sistem încă nu poate rivaliza la nivel de experienţă oferită utilizatorului cu sistemul iOS.

Sistemul de operare pentru tablete de la Microsoft încă se mai confruntă cu lipsa de încredere a utilizatorilor, care au fost dezamăgiţi de către sistemele de operare de pe desktop, dar şi cu lipsa unor aplicaţii dedicate (deşi sunt câteva disponibile, acestea sunt foarte puţine în comparaţie cu cele pentru Android şi iOS).

Nivelul de performanţă al tabletei

Din acest punct de vedere este foarte important de precizat că există o interconexiune foarte puternică între generaţia din care face parte tableta, procesor, capacitatea de stocare şi memoria RAM. Aceste componente sunt vitale pentru funcţionarea ireproşabilă a tabletei; în ceea ce priveşte generaţia din care face parte tableta se naşte întrebarea legată de capacitatea sistemului de a-şi face actualizări şi îmbunătăţiri, iar acest lucru trebuie reţinut, fiindcă brandurile mari de pe piaţă oferă posibilitatea de actualizare a sistemului doar pentru tabletele care au preţul cel mai ridicat de vânzare.

În ceea ce priveşte procesorul, acesta trebuie să fie unul cât mai performat (cu un număr cât mai mare de nuclee şi cu o frecvenţă cât mai ridicată) pentru a putea face faţă cerinţelor la nivel video a celor mai multe dintre jocurile disponibile pe piaţă. Trebuie reţinut faptul că pentru sistemele de operare iOS, procesoarele A8X sunt cele mai bune, în timp ce pentru Android, procesoarele quad-core sunt cele mai avantajoase.

Referitor la memoria RAM, aceasta trebuie să fie de minim 1 Gb pentru sistemele de operare iOS şi de 2 Gb pentru Android şi Windows Mobile ARM pentru a putea avea parte de un nivel ridicat de performanţă.

Referitor la capacitatea de stocare a dispozitivului, acesta trebuie să fie unul care să aibă o memorie internă cât mai mare (minimul acceptat ar fi de 8 GB, dar variantele cu 16 Gb şi 32 Gb sunt cele mai bune în momentul de faţă). Posibilitatea suplimentării spaţiului de stocare cu ajutorul unui micro card SD este o opţiune demnă de a fi luată în calcul, reprezentând un plus pentru tabletele care oferă această caracteristică.

Display-ul, diagonala şi formatul tabletei

Este foarte important ca tableta pe care o alegi să-ţi ofere cea mai bună experienţă video, în acest caz fiind de preferat alegerea unei tablete care are un display de cel puţin 7 inch (în momentul de faţă, cel mai bun telefon inteligent se apropie de această dimensiune). Desigur, recomandat ar fi să-ţi alegi o tabletă cu dimensiunea ecranului de peste 8,3 inch, dat fiind faptul că tabletele cu o diagonală de 10 inch au un preţ mult prea ridicat.

Formatul 4:3 este de preferat celui de 16:9 datorită rapidităţii în inversarea modului de citit şi lucrat în documente (portrait şi landscape); genul de tablete care prezintă caracteristicile de mai sus sunt o opţiune care trebuie luată în calcul imediat. Nu trebuie uitată nici rezoluţia ecranului, 2560 x 1600 pixeli fiind o rezoluţie care îţi oferă o imagine bine calibrată, cu un număr ridicat de culori şi o mai bună luminozitate.

Nivelul de autonomie/rezistenţă a acumulatorului

Dat fiind faptul că unul dintre avantajele majore ale unei tablete este portabilitatea, foarte important este ca nivelul acumulatorului tabletei să fie unul cât mai rezistent ( peste 7 ore, cel puţin). Desigur, datorită numărului sporit de aplicaţii care sunt rulate, al nivelului configurării şi al conectivităţii continue, bateria poate să se consume mult mai rapid.

Cele mai bune tablete din 2024 – pexels linkedin sales navigator 1251844

Nivelul de conectivitate

O tabletă care oferă un nivel ridicat de conectare în ceea ce priveşte rapiditatea este de preferat; majoritatea tabletelor permit conectarea prin sistemul wireless, acestea fiind foarte eficiente şi de preferat celor care oferă conectivitate prin intermediul stickurilor sau a cablurilor.

Sfatul nostru

Poți reda piesele tale favorite chiar și atunci când pleci în vacanțe, concedii sau într-un team building. Noi ți-am pregătit acest top boxe portabile bluetooth unde găsești modele cu care nu vei da greș.

Touch screen-ul tabletei

Ecranul tactil este la fel de important dat fiind faptul că acesta îndeplineşte rolul de intermediar între comenzile utilizatorului şi tabletă. Cu cât este mai rezistent şi oferă un timp de răspuns mult mai rapid, cu atât acesta este mai performant.

Designul tabletei

Otabletă trebuie să fie ergonomică, cât mai subţire şi să ofere posibilitatea de a se manevra cât mai uşor. Materialul din care este confecţionată trebuie să fie unul rezistent (exclus plasticul de proastă calitate) şi să beneficieze de o funcţie anti-amprentă.

Prezenţa unor caracteristici sumplimentare

Aşa cum ar fi existenţa unui slot pentru un micro card SD sau a unui port USB sau HDMI. Astfel de caracteristici îţi oferă posibilitatea de a interconecta tableta cu alte dispozitive inteligente pentru a face schimb de date.

Cu cât tableta pe care intenţionezi să o achiziţionezi va beneficia de un număr cât mai ridicat de astfel de dotări, cu atât te vei bucura de un dispozitiv mai performat.

De ce este utilă o tabletă?

Tabletele asigură acces rapid la informaţie şi la editarea de documente, precum şi la vizionarea de conţinut video şi divertisment. Spre deosebire de desktopuri şi de laptopuri, tabletele sunt mult mai uşor de transportat, ocupă un spaţiu mult mai restrâns, iar creşterea în rezistenţă a acumulatorilor îi oferă un grad mult mai ridicat de autonomie. Raportat la terminalele portabile inteligente (smartphone-uri), tabletele prezintă avantajul de a reda imaginile pe un ecran mult mai generos, iar în ceea ce priveşte aspectul de divertisment, jocurile pentru tabletă sunt cu mult mai atractive decât cele concepute pentru telefoane.

Astfel, tabletele îi oferă utilizatorului un nivel de experienţă diferit de cel prezentat de către celelalte sisteme (desktop, laptop şi telefoanele inteligente), permiţând un nivel al interacţiunii mult mai ridicat. În plus, fiind uşor de integrat în bagajele de mână, o tabletă poate fi transportată oriunde se deplasează posesorul ei, oferindu-i acestuia posibilitatea de a menţine legătura de oriunde s-ar afla (cu condiţia să existe o conexiune de internet).

Concluzie

Tabletele reprezintă una dintre cele mai facile modalităţi de a te bucura de divertisment şi de a interacţiona, chiar şi atunci când eşti în mişcare. Spre deosebire de sistemele desktop şi laptopuri prezintă avantajul unei portabilităţi sporite, în timp ce, comparativ cu telefoanele inteligente, le oferă utilizatorilor posibilitatea de a se bucura de o calitate îmbunătăţită a imaginii, graţie unui display foarte generos.

Prezenţa unor caracteristici suplimentare face diferenţa între brandurile şi modelele disponibile pe piaţă, aşa cum şi sistemul de operare (iOS, Android sau Windows Mobile ARM) constikaltuie un criteriu de departajare. Atunci când intenţionezi să-ţi achiziţionezi o tabletă, ţine cont de caracteristicile acesteia (enumerate anterior) şi o să ai parte de una dintre cele mai bune alegeri!

În cazul în care doreşti să afli mai mullte despre tabletele anului 2016 şi începutul anului 2017, urmăreşte videoclipul de mai jos!

Trimiteți articolul

Evaluează articolul

Evaluare generală: 4.8 (64 voturi)

Autorul articolului

Constantin Homeghi
Constantin Homeghi

Absolvent de Științe Juridice și pasionat de tehnologie și scris. Căsătorit, devenit tată de curând (al unei superbe fetițe). Încerc să împărtășesc cu ceilalți o parte din cunoștințele mele prin intermediul recenziilor publicate online. Mă preocupă să identific cele mai bune alternative în domeniul electronicelor și electrocasnicelor, pentru că este foarte important să prețuim calitatea. Motto-ul meu este: ” Să faci ceea ce îți place este libertate! Să-ți placă ceea ce faci este fericire!”

Articole similare