Anotimpul rece nu vine doar cu temperaturi foarte scăzute, ci şi cu ninsori abundente, ceea ce înseamnă că, în anumite zone (în special la deal şi la munte), volumul de zăpadă poate ajunge la valori considerabile. Fiind un instrument deosebit de util nu doar în gospodăriile oamenilor, ci şi în preajma sediilor şi punctelor de lucru ale societăţilor comerciale sau ale Asociaţiilor de proprietari de la imobilele din zonele rezidenţiale, freza de zăpadă reprezintă o unealtă care îndepărtează zăpada aşternută, rapid şi cu rezultate excelente.
Wolf Garten Expert 5370 este o freză de zăpadă concepută pentru a oferi rezultate performanțe pe suprafețele înguste.
Freza de zăpadă Efco Artik 56 EL este un ajutor de nădejde chiar și la temperaturi foarte joase. Turbinele în două stagii și ejectorul cu unghi reglabil o fac ușor de folosit.
HECHT 9013 este super ușoară (10,5 kg), utilă pentru zonele rezidențiale și este disponibilă la un preț foarte atractiv.
Care este cea mai bună freza de zăpadă?
În condiţiile în care iernile din România se anunţă a fi din ce în ce mai bogate în precipitaţii sub formă de zăpadă, prezenţa în gospodărie a unei freze de zăpadă este mai mult decât justificată. Oferindu-i utilizatorului o experinţă de curăţare a zăpezii cu mult superioară oricărui alt instrument de îndepărtat şi împrăştiat omătul, freza de zăpadă este un accesoriu esenţial pentru păstrarea suprafeţelor cât mai curate şi fără zăpadă. Iată care sunt cele mai bune freze de zăpadă din 2022, dintre care îţi poţi alege cu încredere viitorul tău instrument de curăţat zăpada:
Recenzie: Wolf Garten Expert 5370
Tip motor şi alimentare: termic/combustibil lichid- benzina | Uşurinţa în folosire: Da | Putere: 5,2 CP | Greutate: 41 kg | Nivelul de productivitate: – | Culoare: Negru/roșu | Preţ aproximativ: 3949 Ron
- Far pentru deszăpezire nocturnă
- Utilă pe suprafețe înguste
- Manevrabilitate bună
- Greutate de 41 kg
Wolf Garten Expert 5370 dispune de pneuri cu o aderență foarte bună și în ciuda greutății de 41 de kg se manevrează foarte ușor. Are un rezervor de 1, 9 litri (combustibil-benzină) ce ii permite o autonomie de lungă durată. Farul montat în partea frontală eficientizează procesul de îndepărtare a zăpezii pe timp de noapte. Este un instrument util pentru gospodărie, dar și pentru alte tipuri de activități, așa cum ar fi curățarea terenurilor de sport. Prețul este ușor ridicat, dar este compensat de caracteristicile prezentate de această freză.
Recenzie: Efco Artik 56 EL
Tip motor şi alimentare: Termic / benzină | Tip pornire: Manuală / Electrică |Putere: 7 CP | Greutate: 73 kg | Nivelul de productivitate: Semiprofesional | Culoare: Roșu cu negru | Preţul aproximativ: 3.030 Ron
- Pornire electrică sau manuală
- Motor 7 CP
- Două turbine
- Far
- Fără mânere încălzite
Pentru iernile în care zăpada reprezintă o problemă, freza de zăpadă Efco Artik 56 EL este ajutorul potrivit. Motorul de 7 cai putere și mecanismul dotat cu două turbine în două stagii și melc zimțat oferă performanță sporită atunci când zăpada abundentă este foarte comprimată sau chiar înghețată.
Manevrabilitatea și ușurința utilizării sunt asigurate, în primul rând, de cauciucurile de tip super-grip care fac față inclusiv unui substrat înghețat. Ejectorul de zăpadă se reglează în unghi vertical de până la 190 de grade și în unghi orizontal până la 70 de grade. Acest lucru asigură o rază maximă de descărcare între 8 și 12 metri, astfel încât să nu trebuiască intervenit din nou. În condiții atmosferice de viscol și lumină slabă, freza este dotată cu un far frontal astfel încât să poată fi operată fără probleme.
Recenzie: HECHT 9013
Tip motor şi alimentare: electric/la reţea | Uşurinţa în folosire: Da | Putere: 1300 W | Greutate: 10, 5 kg | Nivelul de productivitate: 180 m2/ora | Culoare: Negru/ Roșu | Preţul aproximativ: 500 Ron
- Accesibilă în spații înguste
- Utilizabilă cu o singură mână
- Greutate ușoară (10, 5 kg)
- Nu este o freză profesionistă
- Acționare manuală
HECHT 9013 se adresează celor care vor să îndepărteze zăpada din spațiile înguste. Este optimă pentru zonele rezidențiale (se manevrează cu o singură mână, are numai 10, 5 kg). Puterea este de 1,75 CP, iar distanța de aruncare este de 6 metri. Lățimea de lucru este de 43 de cm, iar înălțimea este de 15 cm. Ajunge la o productivitate de 180 metri pătrați pe oră. Prețul este unul dintre avantajele majore ale acestei freze.
Cum îţi alegi freza de zăpadă?
Existenţa pe piaţa de profil a unui număr destul de ridicat de mărci şi modele face ca alegerea unei freze de zăpadă potrivite nevoilor noastre să fie o operaţiune în care trebuie să ţinem cont de mai multe elemente. Astfel, atunci când ne alegem freza de zăpadă trebuie să ţinem cont de:
Zona de rezidenţă
Chiar dacă nu pare atât de important, acest criteriu te va ajuta să-ţi alegi freza de zăpadă indicată pentru locul în care o vei utiliza. Astfel, în cazul în care freza este utilizată într-o zonă în care nivelul zăpezilor este mai ridicat, iar prezenţa acesteia se manifestă pentru o perioadă mai îndelungată (în zona de munte), tipul frezei alese trebuie să fie unul cu un profil puternic, în două trepte şi cu nişte caracteristici cât mai orientate către dislocarea unui volum mare de zăpadă într-o perioadă foarte scurtă de timp. În cazul în care este vorba despre aleile şi spaţiile din preajma unor clădiri rezidenţiale (blocuri şi imobile de locuit), atunci este necesară o freză doar cu o singură treaptă, axată pe dislocarea unui volum scăzut-mediu de zăpadă.
Tipul frezei de zăpadă
În acest caz, raportat şi la zona de rezidenţă, există posibilitatea alegerii între o freză cu o singură treaptă şi una cu două trepte. Prima este axată pe curăţarea zonelor cu un volum scăzut- mediu de zăpadă, cu o înălţime de maxim 35 cm (preferată pentru spaţiile din zonele rezidenţiale, blocuri, clădiri de locuit, etc.), fiind alimentată electric de la reţea sau prin intermediul acumulatorilor. Acestea au avantajul de a fi uşor de manipulat şi de dirijat prin spaţiile înguste, graţie greutăţii foarte scăzute. În ceea ce priveşte freza de zăpadă cu două trepte, aceasta se remarcă printr-o capacitate ridicată de dislocare a zăpezii, cu un front de lucru pentru o înălţime a zăpezii de până la 70 cm, multiple funcţii, precum spargerea şi fragmentarea gheţii şi a zăpezii întărite, este alimentată cu combustibil (de regulă, benzină) şi sunt extrem de utile pentru suprafeţele mari cu zăpadă.
Tipul de alimentare al frezei de zăpadă
Excluzând varianta de freză de zăpadă manuală care utilizează forţa de propulsie a utilizatorului în procesul de îndepărtare a zăpezii, varianta motorizată este cea mai eficientă. În acest caz, poţi alege între versiunea cu alimentare de la reţea sau pe bază de acumulatori (o astfel de freză este destinată spaţiilor rezidenţiale cu suprafeţe mici de curăţare şi înguste, dat fiind faptul că eşti limitat în ceea ce priveşte raza de acţiune) şi varianta pe combustibil lichid (benzină) care îţi permite curăţarea unor zone cu o suprafaţă egală sau mai mare de 200 mp. Primul tip de freza beneficiază de avantajul de a putea fi folosită de o gamă variată de persoane (inclusiv de către vârstnici) pentru că are o greutate scăzută, pornire electrică şi nici nu necesită cunoştinţe avansate din punct de vedere tehnic, în timp ce varianta a două este de preferat pentru volumul ridicat de împrăştiere a zăpezii, raza mare de acţiune şi nivelul de autonomie ridicat.
Paramentrii de funcţionare (înălţimea şi lăţimea zonei de lucru)
În funcţie de aceste elemente utilizatorul îşi poate alege freza de zăpadă potrivită nevoilor sale. Pentru spaţiile înguste şi suprafeţele mici sau medii, o lăţime de 60 cm este ideală, în timp ce pentru suprafeţele întinse şi cu un volum ridicat de zăpadă, o freză cu o lăţime de peste 60 cm este recomandată. De asemenea, frezele cu un front de lucru de până în 35 cm sunt potrivite pentru spaţiile rezidenţiale, în timp ce instrumentele de curăţat zăpadă cu o înălţime de până la 70 cm sunt excelente pentru zonele cu un volum ridicat de omăt.
Puterea frezei de zăpadă
Aceasta este adaptată atât zonei de rezidenţă, cât şi suprafeţei de curăţat, astfel încât, pentru zonele cu un volum scăzut de zăpadă şi cu suprafeţe de până în 50 mp, sunt recomandate freze cu o singură treaptă, cu o putere de maxim 4 cai putere (CP) şi maxim 1600-2000 W. În cazul în care suprafeţele care trebuie curăţate sunt întinse este necesară o freza cu o putere de cel puţin 7 CP, iar în cazul în care cantitatea de zăpadă este ridicată şi există posibilitatea ca aceasta să se întărească în timpul depunerii, o freză cu un motor cu o putere de 10 CP este ideală.
Caracteristicile suplimentare
Prezenţa unor elemente precum pornirea multiplă, mânere care sunt încălzite, un panou de comandă cu reglări şi programe personalizate de curăţare a zăpezii sunt doar câteva dintre opţiunile care oferă plus-valoare unei freze de zăpadă care să asigure o curăţare eficientă şi performantă a zăpezii. Astfel de funcţii reuşesc să îmbunătăţească nu doar calitatea curăţării, dar îi oferă utilizatorului numeroase avantaje în timpul utilizării (randament sporit, asigurarea menţinerii unei temperaturi optime în zona mâinilor şi uşurinţă în exploatare).
Calitatea lamelor de curăţare
Este foarte important că materialul din care sunt confecţionate lamelele să fie dintr-un material cu o rezistenţă cât mai ridicată în timp împotriva uzurii (oţelul inoxidabil este unul dintre cele mai eficiente şi performante materiale pentru lamelele de curăţare ale unei freze de zăpadă).
Garanţia acordată frezei de zăpadă
În mod normal, durata garanţiei standard este de 24 de luni, dar este de preferat să alegem acele mărci şi modele de freze de zăpadă care să ne ofere şi posibilitatea de a obţine o extra-garanţie. În acest mod vom beneficia de posibilitatea de a fi acoperiţi în cazul în care intervin diverse probleme de funcţionare, iar înlocuirea pieselor sau componentelor frezei de zăpadă va fi realizată fără costuri suplimentare.
Atât timp cât vei ţine cont de aceste caracteristici în momentul în care îţi vei alege freza de zăpadă, cu siguranţă că vei avea partea de una dintre cele mai eficiente instrumente de curăţat zăpada, iar iarna nu o să ţi se mai pară atât de dificilă.
De ce este utilă o freză de zăpadă?
Prezenţa acestui instrument de împrăştiere a zăpezii într-o gospodărie este extrem de importantă, mai ales în condiţiile în care volumul de omăt aşternut este unul foarte ridicat. Pe lângă faptul că această unealtă reuşeşte să scurteze timpul de împrăştiere a zăpezii, facilitează şi efectuarea unei operaţiuni de curăţare mult mai eficientă decât în cazul îndepărtării manuale a zăpezii (cu ajutorul lopeţilor de zăpadă).
Nivelul de performanţă obţinut ajută la terminarea operaţiunii de îndepărtare a zăpezii într-o perioadă de timp mult mai scurtă, ceea ce este foarte avantajos pentru spaţiile din jurul clădirilor rezidenţiale, de exemplu, când o astfel de operaţiune trebuie realizată cât mai rapid. Astfel, utilizând o singură freza de zăpadă, o persoană poate efectua împrăştierea zăpezii în maxim 15-20 de minute, iar rezultatele sunt cu mult mai bune decât în cazul realizării aceleaşi operaţiuni, în mod manual, de către mai multe persoane cu ajutorul lopeţilor.
Concluzie
Freza de zăpadă este un accesoriu care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie, mai ales din cele situate în zone în care volumul de zăpadă este mai ridicat decât în mod normal. Graţie caracteristicilor prezentate, un astfel de instrument îşi dovedeşte utilitatea în fiecare zi în care nivelul precipitaţiilor este abundent, ajutându-l pe utilizator să efectueze dezapezirea rapid şi eficient chiar şi pe suprafeţe întinse.
Iată un astfel de exemplu al eficienţei unei freze de zăpadă în videoclipul de mai jos: