Lipsa electricității nu mai constituie o problemă pentru persoanele care au în dotare un generator curent.
Simplu de utilizat, cu o autonomie de funcționare din ce în ce mai extinsă, fără să fie subiectul unor operațiuni de îngrijire speciale, dar și util în orice anotimp, generatorul electric este soluția de avarie pentru acele perioade de timp în care tensiunea electrică sau lipsa curentului sunt o problemă pentru gospodărie.
În plus, majoritatea instituțiilor publice sau private, cu o capacitate mărită, trebuie să fie dotate cu o astfel de sursă alternativă de furnizare curent electric.

Generatorul de curent P4500 de la Briggs&Stratton este o soluție excelentă pentru utilizatorii casnici care au nevoie de o sursă de curent fiabilă și silențioasă în perioade cu fluctuații sau întreruperi de energie electrică.

AGM AGP 2300 S este un generator de curent electric cu combustibil hibrid, special conceput pentru utilizatorii casnici.

Steinhaus PRO-GEN1000 este util în orice gospodărie, făcându-și treaba foarte bine chiar și atunci când sunt conectați mai mulți consumatori de energie simultan.
Cele mai bune generatoare electrice în 2022
Recenzie: Briggs&Stratton P4500
Tip generator: Portabil I Tip combustibil: Benzină I Utilizat pentru: Digital I Mod pornire: Manuală, electrică I Tip motor: În 4 timpi I Sistem de răcire: Pe Aer I Nivel silențiozitate: 61 dB I Capacitate cilindrică: 224 cm³ I Capacitate rezervor: 13 litri I Număr prize: 2 I Putere maximă: 4,5 kW I Autonomie: 16 h I Greutate: 52,1 kg I Culoare: Gri I Preț aproximativ: 9.414 Ron
- Bine insonorizat
- Pornire electrică
- Sistem de stabilizare a tensiunii
- Mufe USB
- Port cuplare paralel
- Greutate mare
Sursa de curent electric Briggs&Stratton P4500 este un generator pe benzină destinat utilizatorilor casnici. Face față cu brio unei nopți în care a picat curentul electric, având o autonomie de funcționare de până la 16 ore și un consum de 0,81 litri pe oră. Deși are o greutate considerabilă, P4500 este ușor de manevrat datorită roților și mânerului telescopic, acesta putând fi, practic, transformat într-un troller.
Grupul electrogen este foarte silențios atât datorită insonorizării avansate a carcasei, cât și datorită cantității de vibrații în mare parte eliminată de alternatorul tip invertor. Foarte prietenos cu utilizatorii casnici, acesta poate fi pornit fie în mod electric, din telecomandă sau de la butonul dedicat de pe carcasă, fie prin acționarea unei sfori, precum un motoferăstrău electric.
Ieșirile constau în două prize de 230 V, două ieșiri USB de 5 amperi pentru încărcarea telefoanelor și a dispozitivelor mobile dar și o priză auto de 12 V 16A care fac generatorul excelent pentru utilizarea la rulotă sau în camping. Pentru siguranța utilizatorului, este dotat cu detector de monoxid de carbon care întrerupe motorul atunci când este declanșat de gazele de eșapament.
Recenzie: AGM AGP 2300 S
Tip generator: Staționar I Tip combustibil: Benzină, Gaz I Utilizat pentru: Rezidențial I Mod pornire: Manuală I Tip motor: În 4 timpi I Sistem de răcire: Pe Aer I Capacitate cilindrică: 196 cm³ I Capacitate rezervor: 15 litri I Număr prize: 2 I Putere maximă: 2, 2 kW I Greutate: 36 kg I Culoare: Roșu I Preț aproximativ: 1.810 Ron
- Combustibil hibrid: benzină sau GPL
- Panou multifuncțional
- Indicator combustibil
- Accesorii incluse
- Staționar
- Lipsă ieșiri USB
Generatorul de curent electric AGM AGP 2300 S este destinat folosirii casnice. Puterea totală de 2,2kW asigură funcționarea optimă a aparatelor electronice și electrocasnice în perioadele în care curentul electric de la rețea este picat sau se înregistrează fluctuații majore. Este dotat cu două prize izolate la standardul IP23 (împotriva obiectelor străine mai mari de 12 mm și a stropirii accidentale până la un unghi de 60 de grade), cu voltmetru și cu întrerupător de circuit.
Principalul avantaj al acestui grup electrogen este flexibilitatea. Funcționează atât cu benzină cât și cu gaz. Rezervorul de benzină, încorporat în generator, este dotat cu un indicator care arată oricând nivelul combustibilului. Alternativ, aparatul se poate lega la o butelie de GPL obișnuită (precum cele pentru aragaz). În acest fel, dacă ambele rezervoare sunt pline, va putea furniza curent electric pentru mai multă vreme, dublându-și autonomia.
Recenzie: Steinhaus PRO-GEN1000
Tip generator: Staționar I Utilizare: Rezidențial I Mod pornire: Manual I Tip motor: În 4 timpi I Sistem de răcire: Cu aer I Nivel silențiozitate: 93 dB I Capacitate cilindrică: 93 cm³ I Capacitate rezervor: 6 litri I Număr prize: 1 I Putere maximă: 1000 W I Autonomie: 9 ore I Greutate: 23, 5 kg I Culoare: Roșu/Negru I Preț aproximativ: 670 Ron
- Consum destul de redus
- Ideal pentru gospodăriile mici
- Susține mai mulți consumatori simultan
- Raport calitate-preț foarte bun
- Reglaje puțin cam complicate la pornire
- Destul de zgomotos – 93 dB
Steinhaus PRO-GEN1000 este un generator de curent care își dovedește utilitatea pe termen lung, putând fi alocat doar unui anumit consumator (de exemplu, centrala termică) sau mai multor consumatori simultan (frigider, PC-uri, etc). Atunci când sunt realizate în mod corespunzător toate reglajele necesare, acest produs se dovedește a fi unul de încredere.
Recomandat atât pentru a prelua controlul furnizării de curent electric pe termen scurt, cât și pentru perioade mai îndelungate. Raportul preț-calitate este un argument solid în favoarea acestui generator curent.
Modele alternative de generatoare electrice
Alegerea unui generator curent de calitate poate însemna și un cost pe măsură, de aceea, o soluție alternativă, care să îmbine atât caracteristici tehnice performante, cât și un preț acceptabil, este ceea ce ne poate avantaje pe termen îndelungat. Steinhaus 2200 W este un generator electric care are un motor în 4 timpi, o capacitate a rezervorului de 13 litri și oferă autonomie de până la 7 ore.
Chiar dacă are o greutate de 36 kg, acest generator are o capacitate cilindrică foarte ridicată și beneficiază de un stabilizator de tensiune, ceea ce îi oferă posibilitatea de a furniza energie electrică la un nivel constant, fără fluctuații. Prețul de 1200 Ron se pliază excelent pe nivelul de performanță oferit de către acest sistem de generare curent electric.
Cum alegem un generator curent de calitate?
Conceput pentru a oferi o alternativă de încredere în locuințele sau spațiile lipsite de curent electric sau în care există fluctuații și variații ale energiei electrice, generatorul electric este un obiect foarte util pentru orice gospodărie. Acesta este caracterizat de mai multe elemente pe care trebuie să le iei în considerare, astfel încât, clasificarea generatoarelor electrice ne oferă mai multe opțiuni:
- Generatoare electrice cu baterie (fixe)
- Generatoare electrice cu combustibil (portabile)
- Generatoare cu pornire manuală (la cheie sau sfoară)
- Generatoare cu pornire automată
- Generatoare electrice de 230 V (monofazice)
- Generatoare electrice de 230-400 V (trifazice)
Pentru a reuși să ai parte de un generator curent de calitate și care să îți ofere maximul de avantaje de-a lungul utilizării este recomandat ca înainte de achiziționare să iei în calcul aceste elemente:
- Numărul de consumatori inductivi și rezistivi din gospodărie
- Generatorul electric trebuie să aibă o putere mult mai ridicată decât necesarul obișnuit (cu până la 30%)
- Valoarea costurilor de consum și mentenanță
- Funcționarea să fie posibilă și la temperaturi foarte scăzute
- Nivelul de zgomot dezvoltat în timpul funcționarii
- Furnizarea unui curent de calitate, stabil și fără fluctuații de tensiune
- Carcasa trebuie să prezintă un nivel de protecție ridicat (cu insonorizare)
În plus, atunci când dorești să nu dai greș cu viitorul tău generator electric este recomandat să iei în calcul prezența acestor elemente importante:
Nivelul de utilitate pentru gospodăria ta
De obicei, generatoarele de curent electric sunt utile în locurile în care sunt probleme cu calitatea curentului, cu lipsa acestuia sau pentru acele locuințe care nu au caracter de permanență (de vacanță). În astfel de situații, un generator curent își va dovedi utilitatea la maxim, reușind să ofere un raport echilibrat între nivelul de consum și prețul (modelele cu alimentare pe benzină sunt mult mai fiabile, au un consum mai scăzut și generează un nivel al zgomotului mult mai redus).
Menținerea locului de parcare în timpul iernii se poate transforma într-o adevărată provocare. Dar lucrurile nu vor mai fi atât de dificile dacă vei avea la îndemână una dintre aceste freze de zăpadă pe care ți le aducem în atenție.
Nivelul de portabilitate
În cazul în care ai o locuința permanentă și este necesar un astfel de generator (pentru diverse situații de urgență) un generator staționar este recomandat. Dacă ai o locuința de vacanță sau preferi să ai o sursă de curent electric atunci când te deplasezi cu o rulotă sau cortul în vacanță, varianta portabilă a unui astfel de generator este cea corespunzatoae.
Puterea generatorului
Aceasta este raportată la nevoile utilizatorului și la tipul locației (de exemplu, o locuința multi-etajată sauo instituție publică au nevoie de un generator cu o putere maximă), astfel că putem alege între:
- Generatoare electrice cu putere mică (0, 5-2, 2 kW)
- Generatoare electrice cu putere medie (2, 2 – 5, 5 kW)
- Generatoare electrice cu putere mare (5, 5 – 10 kW)
O locuință cu foarte mulți consumatori (atât din categoria celor inductivi, cât și a celor rezistivi) o să aibă nevoie de un generator curent din categoria celor de putere medie, în timp ce o locație cu un număr mai scăzut de consumatori o să fie deservită excelent de un generator de putere mică.
Tensiunea și curentul oferite de generator
La fel de importantă este determinarea tipului de consumatori ce vor fi alimentați de la generator în procesul de alegerea a generatorului în raport de tensiune și calitatea curentului oferit. Astfel poți alege între generatoare monofazate și trifazate și între generatoare cu sistem regulator de turație care este mecanic sau electronic. Recomandat este generatorul care include un regulator electronic, deoarece furnizează curent de calitate superioară.
Tipul de pornire
Acesta influențează rapiditatea punerii un funcțiune a generatorului, cel mai potrivit fiind cel care are pornire automată (celelalte variate fiind cele la cheie sau cu sfoară).
Tipul de combustibil
Poți alege între cele cu benzină și cele care sunt alimentate cu motorină, fiecare dintre acestea venind cu avantajele și dezavantajele sale (costuri de achiziție și de exploatare, dimensiuni, modul de răcire, eficientă, mobilitate, funcționarea la temperaturi scăzute, etc.). În general, sunt preferate modelele pe benzină, care sunt mult mai fiabile.
Desigur, atunci când îți alegi generatorul curent trebuie să iei în considerație și prezența altor elemente și funcții precum accesoriile furnizate, numărul de prize, tipul de motor (în 2 sau în 4 timpi) sau funcția de auto-diagnosticare a defecțiunilor.