Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Cele mai bune VPN-uri din România

3. 2. 2024 actualizat

Un VPN (Virtual Private Network) îţi permite să creezi o conexiune sigură cu o altă reţea prin intermediul internetului. VPN-urile pot fi folosite pentru a accesa site-uri sau conţinut restricţionat într-o anumită zonă, în acest caz România, pentru a ascunde căutările pe reţele publice de WiFi de oameni mai puţin bine intenţionaţi şi pentru a mări siguranţa navigaţiei pe internet.

Chiar dacă VPN-urile au fost create pentru a mări securitatea reţelelor corporaţiilor, în zilele noastre şi utilizatorul casnic de poate bucura de avantajele pe care le aduce un VPN în mediul online. De asemenea, acum majoritatea VPN-urilor sunt compatibile cu toate sistemele de operare, ceea ce înseamnă că poţi instala un VPN chiar şi telefonul mobil sau tabletă. Iată care sunt cele mai populare VPN-uri în România în 2023.

Cele mai bune VPN-uri din România

Cyber Ghost VPN NordVPN ExpressVPN
cyberghost-logo nordvpn-logo Cele mai bune VPN-uri din România – ExprssVPN Logo Vertical Red 1000 x 620 px
Rating-ul nostru 10/10 9.6/10 9.4/10
Prețul 11,99 € / Lună 10,49 € / Lună 12,59 € / Lună
Număr de device-uri 7 6 3
Număr de țări 90 62+ 94+
Număr de servere 7000 5000+ 148+
Înregistrare anonimă
Plată în criptomonede
Protocoale WireGuard/Open VPN/ IKEv2 L2TP/ PPTP / SSL / TLS/ OpenVPN L2TP/ PPTP / SSL / TLS/ OpenVPN
Compatibilitate
Suport online
Extensie Chrome
Găsiți preț Găsiți preț Găsiți preț

1) CyberGhost VPN

Cele mai bune VPN-uri

Avantaje
 • Preț foarte mic
 • Securitate sporită
 • Compatibil cu toate device-urile
 • Grad sporit de anonimitate
 • Suport prin live chat online 24 din 24
Contra
 • Nu sunt

CyberGhost VPN este cel mai bun serviciu de VPN din România la acest moment. Preţul abonamentului este de 11,99 euro pe lună . Trebuie să ştii că acest preţ mic este o ofertă specială din partea Testado. CyberGhost oferă kill switch automat, trafic nelimitat, Smart DNS și protecție împotriva breșelor de securitate, encripție 256-bit AES și este compatibil cu toate sistemele de operare.

Cel mai important detaliu este că CyberGhost oferă servere din SUA, Canada și Regatul Unit ceea ce înseamnă că nu vei întâlni nici un fel de conținut blocat. Mai mult decât atât, vei putea urmări ultimele seriale pe Netflix și Hulu. În plus, CyberGhost oferă suport prin live chat online 24 din 24, astfel atunci când ai o problemă vei primi rezolvarea în cel mai scurt timp.

De asemenea, acesta are aplicații compatibile cu majoritate sistemelor de operare precum: iOS, Android, macOS, Windows, Linux, Amazon Fire TV Stick, Android TV, Smart TV, Apple TV, PlayStation 3 și PlayStation 4, Xbox One & Xbox 360, dar și pentru routerul tău. Astfel, vei putea naviga pe internet în siguranță, indiferent de sistemul de operare pe care îl folosești sau de consola preferată.

2) NordVPN

Cele mai bune VPN-uri NordVPN

Avantaje
 • Număr mare de servere
 • Servere IP dedicate
 • Securitate sporită
 • Anonimitate sporită
 • Compatibil cu toate device-urile
Contra
 • Pierde 30% din lungimea de bandă

Pentru a conecta mai multe device-uri la același server trebuie să alegi protocoale diferite pentru fiecare conexiune

NordVPN oferă securitate cibernetică și anonimitate pentru fiecare utilizator. Compania oferă 5.080 servere din toată lumea, inclusiv SUA, Noua Zeelandă și Marea Britanie. De asemenea, serverele dedicate oferă conexiune unui singur utilizator, astfel, nu există posibilitatea de a pierde date. NordVPN oferă criptare dublă de tip AES-256-CBC.

Un dezavantaj este faptul că se pierde aproximativ 30% din lungimea de bandă, ceea ce înseamnă că internetul va merge mult mai greu. Iar faptul că ești obligat să setezi protocoale diferite dacă conectezi mai multe device-uri la același server va îngreuna setarea. Totuși, NordVPN oferă suport tehnic 24 din 24, deci cineva te va ajuta să faci aceste setări.

3)  ExpressVPN

Cele mai bune VPN-uri ExpressVPN

Avantaje
 • Servere în foarte multe țări
 • Foarte rapid
 • Securitate sporită
 • Anonimitate totală
 • Suport tehnic non-stop
Contra
 • Prețul mare
 • Număr mic de servere
 • Poți conecta doar 3 device-uri la același cont

ExpressVPN este cel mai rapid provider de VPN-uri de pe piața din România, cu alte cuvinte conexiunea prin VPN nu reduce viteza de internet. De asemenea, acesta are servere în 94 de țări, inclusiv cele mai mari producătoare de conținut din lume: SUA, Marea Britanie și Canada.

Totuși, pentru unii prețul mare poate fi un inconvenient. Iar faptul că poți conecta doar 3 device-uri este, de asemenea, un dezavantaj notabil. Numărul mic de servere nu este o problemă foarte mare, ExpressVPN este în continuă expansiune. Dar deocamdată, 149 servere sunt limitative.

ExpressVPN oferă anonimitate și siguranță sporită. Nu reține log-uri iar conexiunea nu poate fi urmărită, deoarece IP-urile se schimbă frecvent. Criptarea se face cu 256-AES și VPN-ul are o protecție de tipul DNS/IPv6. De asemenea, providerul oferă suport tehnic non-stop, astfel toate problemele tale vor fi rezolvate aproape instant.

Cum alegi cel mai bun VPN

VPN (Virtual Private Network) este o metodă de conexiune care adaugă securitate și confidențialitate unei conexiunilor, fie ele pe internet sau hotspot-uri publice. VPN-uri sunt folosite în general de corporații pentru a proteja date sensibile. Însă, având în vedere că utilizatorii casnici au început să facă tranzacții cu date sensibile pe internet din de în ce mai mult, VPN-urile pot fi folosite chiar și de aceștia. De altfel, pentru uz casnic, VPN-ul are beneficii în plus, deoarece ascunzându-ți adresa de IP poți accesa site-uri și content creat special pentru alte zone ale lumii. Iată care sunt cel mai de întâlnite întrebări despre VPN-uri și răspunsurile ușor de înțeles.

Ce sunt VPN-urile și cum le folosești?

Definiția VPN pe care o vei citi peste tot este că VPN-ul creează un tunel sigur între două sau mai multe device-uri. Cu alte cuvinte, VPN-ul stabilește o conexiune criptată între două sau mai multe device-uri. De asemenea, se schimbă și IP-ul deoarece se schimbă proxy-ul.  Astfel, dacă vrei să accesezi o sursă străină limitată la tine în țară, poți să o faci deoarece proxy-ul vine din altă adresă.

Principalul motiv pentru care ai nevoie de un VPN este siguranța datelor. Odată ce in instalat un VPN ai parte de două firewall, cel al calculatorului tău (sau al serviciului de internet folosit, dacă este cazul) și cel al VPN-ului, deoarece toate datele sunt criptate.

Însă, VPN-ul are și alte avantaje. Unul dintre cele mai notabile este că poți accesa content blocat la noi în țară. Sunt multe clipuri pe YouTube care nu sunt disponibile în România, în special live-uri. Netflix și Hulu nu au tot conținutul disponibil la noi în țară. Iar Amazon Prime nici nu poate fi accesat. Dacă ai un VPN atunci poți vedea tot conținutul, desigur, dacă plătești taxa de abonament.

Criptarea de torrente este un alt avantaj al VPN-ului. În unele țări folosirea torrentelor este ilegală. În România încă nu s-a ajuns în acest punct, dar ar trebui să fii mereu pregătit. Dacă au un VPN activ, atunci furnizorul de internet nu mai vede că descarci torrente și prin urmare, nu există posibilitatea de a fi amendat.

În plus, VPN-ul ascunde identitatea și locația. Anonimatul este foarte important pe internet. Iar instalând un VPN vei avea parte de acest anonimat, pe de o parte pentru că îți este ascunsă locația și pentru că ți se schimbă IP-ul.

Care sunt dezavantajele VPN-urilor?

VPN-urile pot avea și dezavantaje. Iată care sunt acestea:

 • Protocolul de securitate poate fi greu de configurat. Este indicat să optezi pentru un VPN care are asistență la instalare sau a cărui instalare este intuitivă
 • Dacă protocolul este setat incorect, securitatea are de suferit. Însă, dacă alegi un VPN ușor de instalat sau cu un ghid pas cu pas nu vei avea această problemă.
 • Serviciile gratuite de VPN nu oferă același grad de securitate sporită ca cele plătite. Acest lucru este normal. Din fericire există și VPN-uri cu abonamente ieftine care securizează perfect orice pachet de date
 • În funcție de pachetul cumpărat, unele VPN-uri au limite de scalare. În general VPN-urile gratis sau cele foarte ieftine au astfel de limite.
 • Există un număr finit de conexiuni stimulate per serviciu. Cu cât abonamentul este mai mare, cu atât acest număr crește.
 • Unele site-uri de streaming recunosc VPN-urile și nu permit accesul. Netflix și Hulu nu se numără printre ele.

Chiar dacă eşti utilizator casnic este indicat să optezi pentru un VPN cu plată, eventual un abonament la un provider. Astfel, te vei bucura de toate avantajele VPN-ului și de o instalare asistată.

Cum downloadezi și instalezi un VPN?

VPN-urile plătite în general îți cer să downloadezi o extensie pentru browser de pe site-ul providerului, sau o aplicație din Google Play pentru sistemele android și IOS. Acestea se instalează ușor, iar autentificarea se face cu user și parolă stabilite de tine. Aplicația sau extensia vor recunoaște automat VPN-ul și nu este nevoie să faci setări avansate.

Dacă alegi un VPN gratis, atunci setarea este mai grea. Dar aceasta se face tot prin intermediul unei extensii sau a unui program care rulează pe toată perioada în care device-ul este deschis.

De ce să alegi un VPN plătit și nu unul gratis

Singurul avantaj al unui VPN gratis este că nu plătești nimic. Totuși, instalarea este mai grea, securitatea scăzută și ai foarte multe funcții limitate.

VPN-ul plătit este asistat, ceea ce înseamnă că nu numai la instalare vei primi ajutor dar și dacă apar alte probleme de-a lungul perioadei contractuale. Securitatea este sporită, iar IP-ul tău real este mai greu de descoperit. De asemenea, ai mai multe canale la dispoziție, și acestea securizate. Dacă vrei să îți protejezi datele, atunci VPN-ul plătit este alegerea înțeleaptă.

Cum urmărești Netflix prin VPN

Până anul trecut aveai nevoie de un IP din Europa de Vest sau SUA pentru a-ți putea face cont pe Netflix. Un VPN era soluția ideală de a face rost de acest IP.

Acum Netflix este disponibil și în România, dar nu are același conținut ca în SUA. Dacă vrei să vezi cele mai noi filme și seriale, accesezi site-ul după ce ai activat VPN-ul, te loghezi și vei avea la dispoziție tot conținutul destinat țărilor vestice.

Ce este extensia Chrome pentru VPN?

Extensia pentru Chrome îți permite să închizi și să deschizi conexiunea prin VPN oricând dorești tu. Providerul de VPN îți va spune care este cea mai bună extensie pentru conexiunea ta.

Care sunt protocoalele cele mai bune?

PPTP

PPTP (tunel punct-cu-punct) este creat și dezvoltat de Microsoft Corporation. Fiecare platformă VPN are și PPTP inclus.

Avantaje
 • Rapid
 • Compatibil cu toate platformele
 • Ușor de configurat
Contra
 • A fost deconspirat de ANS

L2TP și L2TP/IPsec

Layer 2 Tunnel Protocol nu criptează traficul de internet ci datele, folosind mai mulți pași numiți IPSecure. Portul de exportare are nevoie de firewall pentru a securiza transmiterea datelor.

Avantaje
 • Are mai multe straturi de securitate
 • Compatibil cu toate dispozitivele
 • Ușor de configurat
Contra
 • Mai lent decât OpenVPN
 • Firewall-urile restrictive (cum sunt cele al majoritatea anti-virușilor)  sunt problematice

OpenVPN

Este foarte greu de blocat de Google și alte site-uri datorită faptului că este foarte ușor de configurat și costumizat.

Avantaje
 • Foarte configurabil și customizabil
 • Trece de majoritatea firewall-urilor
 • Este compatibil cu majoritatea algoritmilor de criptare
 • Este open source
Contra
 • Poate fi dificil de configurat dacă nu ai soft din terțe părți
 • Nu este compatibil cu toate tipurile de Android și IOS (pentru ver4siunile foarte vechi nu există suport)

SSTP

Secure Socket Tunneling este creat de Microsoft Corporation și poate fi achiziționat de pe platforma Windows. El face parte și din pachetul 1 Windows Vista.

Avantaje
 • Trece de cele mai multe firewall-uri
 • Nivelul de securitate depinde de parolă
 • Este integrat în Windows și primești suport tehnic din partea companiei
Contra
 • Compatibil numai cu Windsows
 • Nu poate fi verificat pentru backdoors

IKEv2

Dezvoltat de Cisco și Microsoft, Internet Key Exchange Version 2 a fost creat pentru a fi susținut de cât mai multe platforme, inclusiv Blackberry. Este foarte bun la restabilirea unei alte conexiuni la internet atunci când cea inițială este pierdută.

Avantaje
 • Extrem de sigur
 • Suport pentru BlackBerry
 • Foarte stabil
 • Ușor de configurat
 • Mai rapid decât majoritatea protocoalelor
Contra
 • Nu suportă Android
 • Mai încet decât Open VPN
 • Potențiale probleme la server-end

Înainte de a alegere orice VPN este indicat să te gândești foarte bine la problemele pe care le-ai putea întâmpina. Având în vedere că fiecare companie oferă conexiuni aproximativ asemănătoare, cu mici diferențe, trebuie să știi foarte bine ce vrei. Este indicat să folosești perioada de 30 de zile de încercare pentru a vedea care sunt diferențele.

Trimiteți articolul

Evaluează articolul

Evaluare generală: 4.9 (100 voturi)

Autorul articolului

Lavinia Calin
Lavinia Calin

Sunt mereu interesată de noile tehnologii, de gadget-uri şi de AI. De aceea, caut cât mai multe informaţii despre cum funcţionează fiecare produs pentru a putea face recomandări cât mai precise pentru cei care citesc acest site. LinkedIn

Articole similare