Dacă te-ai săturat să cauți în permanență loc să întinzi rufele proaspăt spălate, acesta este semnul tău că ai nevoie de un uscător de rufe. Cu toate acestea, putem vorbi de mai multe opțiuni pe care le poți avea în considerare. Cele mai accesibile opțiuni sunt cele clasice care îți permit efectiv să pui rufe la uscat oriunde acolo îți permite spațiul. Cu siguranță ai experimentat cel puțin o dată să fii obligat urgent să speli niște haine, dar vremea capricioasă ți-a pus bețe în roate și a trebuit să amâni spălarea și purtarea bluzei favorite. Sau poate ești familiarizat cu hotărârile legislative care interzic în anumite zone amplasarea de rufe la uscat în afara locuinței pentru a evita afectarea imaginii orașului.
Indiferent de situația in care te afli sau de motivul pentru care-ți dorești să achiziționezi un nou uscător rufe, iată câteva aspecte și propuneri pe care trebuie să le ai in vedere ca să faci cea mai bună alegere. Înainte de toate, hai să trecem în revistă și câteva dintre cele mai bune recomandări.
Uscător pliabil din oțel inoxidabil, reglabil, prevăzut cu numeroase spații de uscare ajustabile și rezistente la umiditate și rugină.
Uscător pliabil cu brațe rabatabile ce permite uscarea concomitentă chiar și a 2 mașini de rufe.
Uscător de rufe tradițional și fiabil confecționat din metal, adecvat pentru spații interioare diverse.
TOP 3 cele mai bune clasice
Recenzie: HomCom uscător de rufe reglabil
Tip uscător: Pliabil, Reglabil | Material construcție: Oțel inoxidabil, plastic ABS, plastic PP | Caracteristici: Dispune de 4 niveluri reglabile, Potrivit inclusiv în încăperi de mici dimensiuni, Rezistent la rugină, Nu ocupă mult spațiu, Ușor de transportat și de depozitat, Deține 6 roți dintre care 2 sunt prevăzute cu frână pentru o precizie ridicată în susținere etc. | Dimensiune clasic: 80-142x55x172 cm | Dimensiune pliat: 80x13x172 cm | Culoare: Alb/Argintiu | Greutate: 4.7 kg | Preț: 329,99 lei
- Spațiu mare de depozitare al hainelor uscate
- Niveluri retractabile pentru o dispunere și o încadrare ușoară în spațiu
- Prezintă roți care fac transportul mai faci
- Materiale de calitate, rezistente la uzură și rugină’
- Ușor de montat și de întreținut
- Preț ușor ridicat
- Brațele sunt cam lungi
HomCom uscător de rufe reglabil este alegerea perfectă pentru toți cei care nu dispun de un uscător electric sau de un spațiu dedicat de uscare a țesăturilor. Acest uscător de rufe vertical îți oferă un spațiu generos de uscare dispus pe 4 nivele și aproximativ 28 bare. Dat fiind faptul că acestea sunt retractabile, el poate fi amplasat pe diferite poziții și în diferite locuri din casă astfel încât să nu încurce sau să blocheze trecerea.
Uscătorul de rufe pliabil se remarca printr-un preț ușor mai ridicat și brațele pot fi cam lungi pentru amplasarea în mici camere atunci când este extins pe ambele părți, dar calitatea materialelor este una premium, care rezistă la circa 4.5 kg de haine. Prin urmare, Acest uscător de haine va rezista cu succes în timp, un număr ridicat de utilizări.
Recenzie: Uscător de rufe Leifheit PEGASUS 200 Solid Comfort
Tip uscător: Pliabil, Reglabil | Material construcție: Plastic, Metal | Caracteristici: Rezistent la coroziune, Brațe laterale pliabile pentru extra spațiu de uscare, Mecanism Easyclip pentru lenjeria intimă, Capacitate de uscare de circa 2 mașini, Picioarele sunt prevăzute cu tălpi de stabilizare etc. | Dimensiune clasic: 95 x 66,5 x 6 cm | Dimensiune cu brațe rabatate (lungime): 167 cm | Înălțime brațe: 107 cm | Înălțime uscător: 87 cm | Culoare: Albastru | Greutate: 4.26 kg | Preț: 229,99 lei
- Capacitate ridicată de uscare a țesăturilor
- Rezistent la umiditate și coroziune
- Greutate redusă față de alte modele
- Stabilitate sporită
- Spațiu dedicat pentru lenjeria intimă
- Brațele laterale pot reprezenta un minus în spațiile de mici dimensiuni
Uscător de rufe Leifheit PEGASUS 200 Solid Comfort este un uscător de rufe orizontal cu ajutorul căruia uscarea rufelor de diferite dimensiuni nu va mai fi o problemă. Dispune de două brațe laterale ce se pot deplia în lungime și cu ajutorul cărora vei obține mai mult spațiu pentru amplasarea rufelor. Cu o greutate de doar 4.26 kg și talpi de stabilizare antiaderente, acesta susține o greutate generoasă și previne incidentele nedorite. Desigur, brațele laterale pot fi și un plus, dar și un minus, în cazul în care locuiești de exemplu într-o garsonieră sau dacă spațiul avut la dispoziție este unul compact, redus.
Beneficiază însă de un mecanism Easyclip special conceput pentru lenjeria intimă care nu permite alunecarea lor și de o înălțime de 87 de centimetri care se prelungește până la 107 cm în cel mai înalt punct al brațelor atunci când sunt desfăcute. Deci este un suport pentru rufe balcon sau casă excelent și durabil, perfect chiar și pentru prodoapele mari sau lenjeria de pat, de exemplu.
Recenzie: Uscător de rufe suspendat FACILE
Tip uscător: Fix, Suspendat | Material construcție: Metal, Plastic | Capacitate încărcare: 1.5 kg | Caracteristici: Ideal în spații de mici dimensiuni, Se agață ușor de marginea balconului sau de calorifer, Compact și fiabil, Perfect în călătorii | Dimensiune clasic: 50 x 35 x 1,5 cm | Dimensiuni pliat: 50 x 35 x 17,5 cm | Înălțime brațe: 107 cm | Înălțime uscător: 87 cm | Culoare: Argintiu | Greutate: 0.3 kg | Preț: 229,99 lei
- Compact și fiabil, potrivit chiar și în spațiile de mici dimensiuni
- Ușor de transportat
- Ideal și în vacanțe
- Lungime avantajoasă de uscare
- Capacitate scăzută de susținere a hainelor
- Necesită amplasare într-un loc stabil de care se poate prinde
- Risc ca brațele să se topească sau să se rupă la contactul cu temperaturi foarte înalte sau o greutate substanțială
Uscător de rufe suspendat FACILE este un uscător de rufe conceput special pentru cei care nu dispun de prea mult spațiu la dispoziție. Astfel, el e alegerea practică pentru studenți, persoane care locuiesc singure sau pentru cei care locuiesc într-o casă de mici dimensiuni. Se poate prinde cu ușurință de marginea balconului, a geamului, de calorifer sau de ușă pentru a încuraja uscarea rufelor în caz de intemperii sau altele.
Dat fiind că mecanismul de susținere este realizat din plastic, nu e recomandat a se depăși greutatea maximă suportată de 1.5 kg masă udă pentru a preveni ruperea brațelor. Totodată este bine să-l ferești de temperaturile mult prea ridicate care pot duce la topirea brațelor.
Cum să alegi cele mai bune uscătoare de rufe
Nu trebuie să-ți faci niciun fel de griji când vine vorba de uscarea rufelor folosind un uscător tradițional! Există numeroase opțiuni potrivite nevoilor tale, iar cu puțină atenție îl poți achiziționa pe cel mai bun. Desigur, pe lângă marcă sau preț, aspecte prin care un uscător se face cu ușurință remarcat, există și alte aspecte pe care trebuie să le ai în vedere precum cele ce urmează.
După tipul uscătorului
Uscătoarele de rufe se pot împărți în mai multe tipuri: de interior, de exterior sau de balcon. Unii dintre producători pot evita astfel de mențiuni, dar iată câteva trucuri prin care le poți deosebi și alege cu ușurință.
Uscător de interior
Uscătoarele de rufe de interior sunt practic marea majoritate a opțiunilor pe care le găsești. Acestea pot avea însă și un conținut mai mare de materiale cu o prestanță nu foarte sporită, precum ABS-ul sau plasticul PP, care poate crăpa. Totuși, companiile se asigură că ele au cel puțin un conținut redus de metal sau că plasticul este unul dur, care să reziste la numeroase utilizări sau plieri și deplieri cum se aplică în cazul unui uscător de rufe extensibil.
Mărimile sunt variate si exista optiuni diverse în ceea ce privește capacitatea de depozitare. De asemenea, vei găsi și uscătoare cu bare laterale extensibile și roți fiabile pentru transport.
Uscător de exterior
În lipsa unor precizări făcute de producător în manualul de utilizare al produsului sau în lista descrierii sale, un uscător de interior poate fi utilizat la exterior doar în anumite condiții. Dacă totuși locuiești la casă și nu ai disponibil un loc dedicat în locuință în care să-ți usuci rufele, niște sfori sau pur și simplu nu vrei să usuci vara rufele la interior, poți apela la un uscător de rufe exterior. Existe inclusiv modele duo ce pot fi folosite și la interior, dar și la exterior, acestea fiind caracterizate de materiale rezistente la intemperii, coroziune și rugină, precum cele din oțel inoxidabil, dar pot avea de asemenea sisteme de transport, roți cu suspensii și frână, o greutate redusă care să le facă ușor de manevrat și de montat. Bineînțeles, prețul poate fi mult mai ridicat datorită versatilității și a durabilității acestora.
Uscător de balcon
Nu este deloc dificil nici să găsești un uscător de balcon! Da, poți folosi cu succes un uscător de interior în balcon, dar mai poți apela totodată și la modele dedicate. Ca exemple, putem aminti uscătoarele de tavan sau uscătoarele clasice, fixe, pe care le poți prinde de marginea geamului sau a caloriferului și pe care le poți amplasa corespunzător de fiecare dată când ai nevoie. Totuși, dacă ai nevoie să întinzi multe rufe la uscat sau nu vrei să ocupi spațiu anost la nivelul solului, un uscător de rufe slim precum unul vertical sau un uscător de rufe de tavan sunt alegeri mult mai potrivite.
Este mai bun un uscător fix sau un uscător pliabil?
Cel mai bun uscător de rufe este cel potrivit nevoilor tale! Nu este adecvat să investești într-un uscător de rufe extensibil dacă locuiești într-un spațiu mic în care acesta nu poate fi depliat astfel încât să-l folosești la capacitate maximă. De asemenea, dacă te muți frecvent, un uscător fix de mici dimensiuni care să-ți acopere necesitățile proprii va fi suficient.
Totuși, dacă vrei un uscător stabil, pentru acasă, niciun tip de uscător nu va fi mai prejos atâta timp cât spațiul se pretează la modalitatea de uz a acestuia, la mărimile proprii standard și atunci când e depliat. Trebuie să ai în vedere și faptul că, un uscător clasic, fix, se va desfășura la întreaga lui capacitate chiar și atunci când ai de întins doar câteva lucruri micuțe.
Ori dacă ai avea la îndemână unul extensibil, n-ar trebui să ocupi mai mult spațiu în aceleași circumstanțe, aspect care-ți poate oferi în jurul său mai multă libertate de mișcare. Și suplimentar, în caz de speli de exemplu, 2 mașini, vei putea să-l extinzi doar atunci când ai suficient de multe rufe.
Unde pot să amplasezi uscătorul de rufe?
Prima și una dintre cele mai importante întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte de a achiziționa un uscător de rufe este aceasta: unde urmează să montez uscătorul?
Conform opțiunilor disponibile pe piață, poți alege între mai multe tipuri de uscătoare pe care ți le prezentăm în rândurile următoare.
Uscător de rufe cu susținere proprie
Uscătoarele de rufe cu susținere proprie poți fi montate oriunde și oricând. Acestea fie se bazează pe o bază stabilă, fie pe o bază prevăzută cu roți care încurajează cu ușurință deplasarea dintr-o încăpere în alta. Practic, de ele poți să te bucuri și la exterior atunci când sunt confecționate din materiale dure, rezistente, și te poți asigura că nu-ți stau niciodată în cale fie că vorbim de cele cu bare verticale sau de cele cu susținere orizontală.
Uscător de rufe cu montare pe perete
Uscătoarele de rufe cu montare pe perete sunt o alegere excelentă dacă vrei să creezi un spațiu dedicat în care să-ți atârni rufele la uscat fără a te împiedica de clasicul uscător. Vei găsi uscătoare din oțel, inox sau aluminiu, materiale de bună calitate care oferă o durabilitate sporită mai ales că, odată ales un astfel de uscător nu-ți va fi foarte practic să-l înlocuiești în mod constant.
Poți amplasa acest uscător în baie, într-o cameră de depozitare, dar și în balcon. Pentru fixarea lui vei avea însă nevoie fie de ajutorul unui specialist, fie de o bormașină și câteva accesorii care să te ajute să montezi corespunzător uscătorul. Găsești inclusiv uscătoare telescopice, rotative, uscătoare pe care le poți prinde la exterior de un perete și multe alte modele cu care să dai naștere cu mici eforturi la locul perfect pentru uscarea rufelor.
Uscător de tavan
Locul cel mai potrivit pentru un uscător de tufe de tavan este în balcon, mai ales dacă nu vrei să-ți bați capul cu faptul că umiditatea din locuință ar putea îngreuna procesul de uscare al rufelor sau că s-ar putea resimți sub forma unor mirosuri neplăcute împregnate în haine. Partea bună e că, având un balcon și un uscător de tavan, nici nu ocupi loc pe care-l poți folosi pentru depozitarea a diferite lucruri sau pentru a-ți creea un mic loc de relaxare, iar periodic poți să aerisești balconul ca să te asiguri că nici încăperea, nici rufele, nu vor avea de suferit.
Cu puțină îndemânare și câteva scule uscătoarele de tavan pot fi montate acasă chiar și de tine însuți, iar partea cea mai bună în comparație cu sârmele clasice ce atârnă la exterior e că-ți ferești și hainele de excremente de păsări, praf (îndeosebi dacă locuiești într-o zonă intens poluată), previi subțierea și decolorarea țesăturilor ca urmare a expunerii la soare. Și nu va mai trebui nici să-ți faci griji că sârma clasică de la balcon s-ar putea rupe de la greutatea țesăturilor sau că ai putea lua contravenții pentru nerespectarea hotărârilor locale pentru uscarea hainelor la exterior și deteriorarea imaginii publice a orașului în care te afli.
Care este cea mai bună modalitate de a agăța rufele pentru o uscare rapidă?
Timpul de uscare a rufelor și forma pe care acestea o vor avea depinde de mai mulți factori, de la material, până la ciclu de spălare și caracteristicile mediului ambiant.
Este recomandat să eviți încăperile cu umiditate ridicată, fie pe cele cu temperatură ambientală scăzută sau extrem de ridicată. De asemenea, articolele din bumbac precum blugii sau prosoapele trebuie bine scurse și scuturate după spălare, după care pot fi agățate vertical. Cămășile deopotrivă, pot fi puse pe un umeraș și ulterior atârnate de uscător astfel încât să nu fie extrem de șifonate.
Articolele din lână sau tricot se pot deforma așa că ele se recomandă să fie întinse orizontal. Bineînțeles, reamintim că acestea sunt doar câteva trucuri și sfaturi de care să ții cont în procesul tău de uscare al rufelor care va fi influențat și de alți factori. Ai putea să ții cont prin urmare, în alegerea unui uscător de rufe, și de aceste aspecte.
Acestea fiind zise, un uscător de rufe se poate transforma cu ușurință într-un produs indispensabil în casa ta. Varietatea largă de modele și beneficii acoperă o mulțime de nevoi și îți permite să găsești exact uscătorul de care ai nevoie doar urmărind cu atenție trucurile pe care le-ai învățat astăzi și specificațiile lor.