Ca să-ți poți plănui una dintre cele mai relaxante șederi în aer liber, prin intermediul unor foișoare pentru grădină, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante precum scopul sau destinația acestuia, materialul din care este confecționat, sistemul de prindere sau lucrurile cu care un foișor vine la pachet.
Trebuie să știi că există două tipuri principale de foișoare – cele clasice care vin însoțite de toate elementele necesare precum masă, bancă și scaune, dar și foișoare exclusiv tip pavilion la care beneficiezi doar de copertină și structura pe care aceasta se poziționează, amenajarea foișorului în continuare necesitând alte investiții și inclusiv, transpunerea propriei imaginații. Dar hai să analizăm mai multe dintre aceste aspecte în detaliu pentru a-ți fi mai ușor să te orientezi către un model adecvat nevoilor și dorințelor tale.
Alege o locație și stabilește posibilele dimensiuni
Înainte de a te avânta să cumperi un foișor trebuie să ai în vedere mărimea. Cât de numeroasă este familia ta sau obișnuiești să ai musafiri frecvent vara? Toate aceste lucruri îți vor fi de ajutor ca să stabilești în mod orientativ cam ce tip de foișor e mai potrivit astfel încât să te poți relaxa în compania tuturor celor dragi la un loc.
Desigur, trebuie să ai și întreg spațiul necesar în curte pentru asta, mai ales dacă alegi un foișor cu dimensiuni de 2×3 metri și mai cu seamă de 4x8m, de exemplu. Multe modele de foișoare și paviloane sunt mari și ai nevoie în consecință de o curte sau de o zonă generoasă din punct de vedere al disponibilității suprafeței. Îți recomandăm să folosești o ruletă pentru a te asigura că ai perimetrul necesar și a evita ca măsurătorile din “ochi” să-ți dea bătăi de cap.
Odată cu dimensiunea, poți urmări și forma curții, respectiv a foișorului. Eistă foișoare pătrate, foișoare dreptunghiulare, dar și foișoare din lemn rotunde sau din PVC și alte materiale. Dacă te-ai gândit să-l amplasezi într-un colț de exemplu, trebuie să ai în vedere ca lungimea și lățimea să se încadreze perfect, pe când, în cazul unui foișor rotund și/sau a celor de tip iglu, ele nu vor intersecta colțul gardului, deci va trebui să-l amplasezi mai în față de acesta.
Analizează opțiunile de fixare la sol
Modul de fixare al cortului trebuie să-ți de-a de gândit pe termen lung căci, un foișor nu e o investiție întocmai accesibilă, mai ales dacă ți-ai propus să amenajezi și să decorezi foișorul pentru a te bucura de el mulți ani de acum încolo.
Sunt foișoare care se fixează pe sol prin înfingere, dar și foișoare care dispun de o structură geometrică de susține care se pozițională la partea superioară a solului.
Cele dintâi pot presupune o serie de lucrări pentru fixarea acestora și se poate transforma într-o bătaie de cap dacă ai în vedere să-l amplasezi pe o suprafață nivelată cu beton sau alte materiale. Deopotrivă, cele cu fixare deasupra solului sunt mult mai versatile și pot fi amplasate oriunde, singura grijă fiind cea ca zona să fie una dreaptă, plană, pentru a-ți putea poziționa foișorul drept.
Ambele prezintă inclusiv dezavantaje dacă e să ne referim la rezistența lor în raport cu condițiile de mediu și cele de uz. De exemplu, la cele fixe trebuie să ai în vedere că ele vor rămâne pe sol pe tot parcursul anului, cum se întâmplă în cazul celor foarte grele, din lemn. Îți recomandăm să te asiguri că nu există șanse ca buruienile și insectele să iasă pe lângă acesta sau prin îmbinările bazei solului, un alt aspect care ți-ar putea da bătăi de cap.
Analizează scopul foișorului
Foișoare de grădină pentru utilizarea pe tot parcursul anului
Când urmează să amplasezi practic definitiv un foișor de grădină, pentru utilizarea pe tot parcursul anului, va trebui să ai în vedere alegerea unor modele de foișoare de grădină care să fie rezistente la toate condițiile de mediu pe care le-ar putea întâmpina: zăpadă, soare, ploaie, vânt, insecte, animale etc.
Implicit, vei avea nevoie de un foișor din materiale durabile, precum cele din lemn, pe care va trebui periodic să-l lăcuiești sau să-l vopsești astfel încât acesta să fie pe deplin protejat de deteriorare. În plus, acesta va trebui să dispună de anumiți pereți ca să poți de exemplu să beneficiezi de confort și protecție, în caz de vrei să iei o pauză și să servești o cafea aici, în caz de temperaturi scăzute sau vreme rea.
Foișoare de grădină pentru vară
Dacă dorința ta este alegerea exclusivă a unui foișor pentru uz vara, el va trebui să fie din materiale cât mai fiabile și ușoare, simplu de strâns și de montat de fiecare dată, precum și să fie rezistent la soare, la ploile de vară și implicit, la coroziune.
Suplimentar poți avea în vedere un foișor prevăzut cu sistem de iluminare și panouri solare pe care să-l amplasezi în zonele cele mai însorite. Ziua acesta va încărca acumulatorii, iar seara vei avea parte de o iluminare minunată astfel încât să te relaxezi în voie chiar și la lăsarea serii, când vremea este mult mai bună și mai răcoroasă, perfect pentru a sta la aer în curte.
Poți inclusiv să alegi un model cu panouri ajustabile care să-ți permită să ajustezi materialul pavilionului pe mai multe poziții în funcție de modul cum răsare și apune soarele. Desigur, aceste foișoare au acel dezavantaj de a fi foarte costisitoare, dar pot fi o investiție excelentă pe termen lung, mai ales dacă vrei un foișor modern.
Materialele din care este confecționat foișorul
Durabilitatea, întreținerea și ușurința de amenajare a unei grădini prin intermediul unui foișor depinde implicit de materialul din care e confecționat foișorul.
Foișoare și pergole din lemn
Foișoarele și pergolele sau pavilioanele din lemn sunt printre cele mai populare opțiuni pe care le întâlnim la tot pasul. Ele pot fi utilizate tot anul dat fiind greutatea și stabilitatea acestora, mentenanța lor fiind în general simplă atunci când acestea sunt cel puțin lăcuite sau vopsite astfel încât să reziste la apă, la insecte și alte rozătoare care pot fi atrase de acesta.
Trebuie să fii foarte atent când alegi un astfel de foișor căci îți va fi dificil să-l amplasezi într-un alt loc.
Alte foișoare de grădină
Celelalte pergole sau foișoare de grădină disponibile pe piață sunt confecționate din oțel inoxidabil, aluminiu și adaos de materiale plastice precum poliesterul. Producătorii moderni au ales să trateze aceste foișoare cu substanțe corozive astfel încât rezistența lor la soare, umiditate și altele, să fie una îndelungată. În general, ele sunt foarte fiabile, pot fi folosite chiar și exclusiv un sezon (de exemplu, vara), dar trebuie să ai în vedere că, asemeni celor din lemn, protecția anticorozivă nu va rezista o veșnicie.
Ele nu vor putea însă să fie tratate, iar atunci când se deteriorează va trebui cel mai probabil să investești într-un noi foișor sau să cauți accesorii de schimb, lucru la care ai putea întâlni anumite dificultăți mai ales că, în general, producătorii nu creează și elemente de înlocuire.
Cât de mult costă un foișor de grădină?
Piața foișoarelor de grădină este împărțită pe mai multe categorii de preț, existând opțiuni de pavilioane care pornesc de la câteva sute de lei și până la câteva mii sau peste. Iată la ce să te aștepți când ți-ai propus să te încadrezi într-un anumit buget.
-
Foișoare de grădină sub 1000 lei
Cu un buget sub 1000 lei te poți aștepta cel mult să găsești un foișor de grădină tip pavilion care să fie însoțit de către copertina acestuia și de structura de montaj. Materialele sunt de regulă simple, cu o greutate redusă, fiind ușor de montat și de transportat. Mai cu seamă, aceste foișoare sunt potrivite pentru uz ocazional căci nu sunt tratate cu o serie de protecții avansate care să facă față la incidente diverse, iar suplimentar va trebui să investești la nevoie și în accesorii de confort și în paravan laterale ca să ai parte de intimitatea și confortul la acre ai visat.
-
Foișoare de grădină 1000-3000 lei
Acest interval de preț îți va permite să iei contact cu multe modele de foișoare de grădină moderne care vor fi ușor de montat, de întreținut, dar de care te vei putea bucura suficient de mult timp de acum încolo. Sunt multe foișoare clasice, formate din structură și copertină, care vin u funcții deosebite precum: panouri retractabile, sisteme de iluminare, bază solidă și rezistentă, protecții UV, vânt și ploaie etc. Cu cât bugetul tău e mai apropiat de cea de-a doua jumătate a acestui interval de preț, cu atât așteptările de la foișor pot fi mai mari.
-
Foișoare de grădină 3000-5000 lei
O investiție într-un astfel de foișor care pornește de la suma de circa 3000 lei va fi una care-ți poate satisface așteptările în ceea ce privește calitatea și designul său. Deși există și alte opțiuni mai scumpe, bugetul îți va permite să găsești cel puțin câteva modele de pavilioane potrivite pentru cel puțin 6-8 persoane, construite din materiale de top, cu un aspect elegant și care pot beneficia inclusiv de iluminare și protecții împotriva intemperiilor.
-
Foișoare de grădină 5000-8000 lei
În acest interval de preț vei găsi atât foișoare de grădină din lemn cu toate cele necesare, precum și pavilioane cu minim 3 pereți sau foișoare din materiale solide, rezistente, protecții împotriva razelor UV și a coroziunii, iluminare LED solară, structură stabilă și de dimensiuni destul de generoase. Acestea vor putea fi folosite în diferite moduri și în diferite situații, fiind o alegere perfectă dacă vrei un foișor durabil și modern.
Așadar, dacă construirea unui foișor de la zero îți dă bătăi de cap sau reprezintă o investiție pe care nu ți-o poți permite, simplu și facil poți opta pentru aceste pavilioane disponibile pe piață, pe care le poți avea la un preț mult mai bun și cu mai multe avantaje. Totodată, multe dintre aceste modele nu necesită o autorizație de construcție și utilizare, cum este obligatoriu prevăzut în lege când vine vorba de construcțiile care iau naștere permanent la tine în curte.
Magazinele de profil au foarte multe opțiuni din care poți alege simplu și rapid un foișor adecvat nevoilor, dorințelor și bugetului disponibil, doar prin simpla urmare a acestui ghid care te va ajuta pas cu pas în găsirea pavilionului potrivit prin informațiile dobândite.